Google Form Nedir - Ne İşe Yarar? - Kapsamlı Rehber

Teknojest
15

Google Form ile yeni tanışıp ne işe yaradığını, ne olduğunu merak mı ediyorsun? O zaman bu kapsamlı yazım tam sana göre. Bu yazımda Google Form nedir ne işe yarar sorularına yanıt bulabilecek ve bu faydalı, kullanıcı dostu, ücretsiz aracı çok daha yakından tanıyarak iş ve okula hayatında kullanabileceksin.

Google Form bir başka deyişle Google Formlar; bir çeşit anket ve test uygulaması olarak ele alınabilir. Özelleştirilmiş ve kişiselleştirilmiş sınavlar veya anketler aracılığıyla kişilerden bilgi toplamanıza olanak tanır. Daha sonra, yanıtları otomatik olarak kaydetmek için bilgileri excel tabloya aktarabilirsiniz. Bu tablo daha sonra gerçek zamanlı olarak formlardan gelen yanıtlarla doldurulur.

Bir araştırma yapmak istediğinizde test hazırlayarak anketler ve formlar oluşturarak insanların fikirlerini kolaylıkla toplayabilirsiniz.

google-form-nedir

Bu uygulama Google Drive’ ın ofis araçları paketinde bulunmakta ve hayatımızı oldukça kolaylaştıran bir uygulamadır. Karşınıza çıkan veya tarafınıza gönderilen online anketlerin neredeyse hepsi Google Forms ile oluşturulmaktadır.

Oluşturduğunuz form, test ve anketleri sosyal medyada, mail ile veya kısa link oluşturarak her yerde paylaşabilirsiniz. Ayrıca web sitelerine de entegre edebilirsiniz.

Peki nasıl kullanılır?

Öncelikle Google hesabınıza giriş yapmalısınız docs.google.com linkine tıklayarak bu servise geçiş yapmalısınız. Açılan sayfada aşağıdaki resimdeki gibi yeni bir form oluşturabilir ya da mevcut şablonlardan birini seçerek formunuzu oluşturabilirsiniz.

Yeni form a tıkladığınızda aşağıdaki resimdeki gibi bir ekran sizi karşılayacak. Göreceğiniz üzere farklı soru tipleri mevcut. En güzeli de ne biliyor musunuz? Başka bir formda kullandığınız soruları burada içeri aktarabiliyorsunuz:

Formun ismini düzenleyip listeden çoktan seçmeli, kısa yanıt ve birçok seçenek yardımıyla formunuzun içeriğini belirleyebilirsiniz. İsmi belirlenen formun açıklama kısmı da forma erişenler için çok önemli olacaktır. Arayüz kullanımı oldukça anlaşılır ve arayüzü yönetmek kolaydır.

Oluşturacağınız formlarda zorunlu alanlar da oluşturabilirsiniz. Bu zorunlu alanlar e-mail adresi, telefon numarası veya işlemin yasallığına göre TCKN dahi olabilmektedir. Kişi bu bilgileri girmeden işleme devam edemeyeceğinden boş bırakıp geçemeyecek ve alınan sonuçlar için iletişim kurulabilmesi de kolaylaşacaktır. Anonimlik kaldırmayacak formlarda bu tarz zorunlu alanlar oluşturmak işinizi daha sağlıklı kılacaktır.

İlaveten video ve resimler de eklemeniz mümkün. Gerisi artık sizin hayal gücünüze kalmış...

Sizi bu servisi kullandırmada ikna etmeye kararlıyım :)  Şimdi biraz daha bu servisin kapasitesinden ve özelliklerinden bahsetmek istiyorum.

Neden Google Form Kullanmalıyım?(alert-passed)

1 - Ücretsiz Kullanabileceğiniz Sınırsız Şablon Mevcut

Google Formlar size oluşturduğunuz form içerisinde birçok şablonu kullanabilme fırsatı sunmaktadır. Günümüzde özellikle kişilik envanter testlerinde ve karakter analiz testlerinde 1’den 10’a kadar memnuniyet durumunuz tarzında sorular çoğunlukta tutulmaktadır. Bu tarz şablonları eklemeniz mümkün ve ücretsizdir. Bununla birlikte zenginleştirilmiş görsel formlar da oluşturmanız mümkün kılınmıştır. İş akışlarınızı dahi düzenleyebilir. Bu da Forms’u kusursuz bir ofis aracı yapmaktadır.

Ücretsiz kullanabileceğiniz sınırsız şablon yanında görsel olarak eklentilerinize de formlarınızda yer verebilirsiniz. Formun arka plan ayarlamalarını yaparken de görsellerden faydalanabilirsiniz. Ayrıca oluşturduğunuz form bir yemek veya eşya siparişi için kullanılıyor olabilir. Bu noktada seçeneklerinizi görsel olarak ve şablonlar yardımıyla seçime sunmanız da mümkündür.

Örneğin; bir market bu aracı kullanarak online sipariş alabilir. Marketin adının veya logosunun arka plan olarak seçilmesinin ardından ürünlerin görüntüleri seçenek olarak eklenebilir. Bunun hemen altına da adet kısmı ekleyebilirsiniz. Müşteri marketinizden çamaşır suyu istediğinde hangisini alacağına görseli işaretleyerek karar verir ve size bildirmiş olur. Tüm bunları esas alarak e-ticaret için de Google Forms işlevsel bir araçtır diyebiliriz.

Buna da göz atabilirsiniz : Google da gelişmiş Arama Komutlarıyla aradığınızı anında bulun!

2 - Dosyalar Paylaşılabilir, Yetkiler Tanımlanabilir

Drive da kayıtlı olan belirli dosyalarınızı başkalarıyla paylaşabilir ve düzenleyebilme yetkisi verebilirsiniz. Ayrıca bu sayede Drive üzerinden Google Formlar’daki anketlerinizi ve testlerinizi de belirli yetkilerle paylaşmanız mümkündür. İnternet erişiminiz olmayacağı zamanların öncesinde bu gibi paylaşım ve yetkilendirmeler yaparak işlerinizin aksamamasını sağlayabilirsiniz. Bir ekip çalışması içerisinde olabilirsiniz, bu süreçte de ekibin her bir üyesi için yetkiler tanımlanabilmektedir.

Ayrıca bir firma iş başvurusu alabilmektedir. Burada kişinin zorunlu bilgileri doldurduktan sonra sorularınızı da yanıtlayıp son aşamada size hazırlamış olduğu özgeçmişi göndermesini sağlayabilirsiniz. Bunu da Forms üzerinden belirli dosya uzantılarında eklentiler kabul ettiğiniz bir kısımda gerçekleştirmeniz oldukça kolay olacaktır.

3 - Yanıtlara Göre Farklı Sorular Getirilebilir

Google Forms sunduğu birçok imkanın yanında bir de kişiden kişiye soruların sırasını karıştırma ve bir sorununu cevabına göre akıştaki başka bir soruyu getirme gibi işlevlere de sahiptir. Bu da kişilik envanterlerinin dahi bu geliştirmeyle yapılabileceğinin kanıtı niteliğindedir. Özellikle çoktan seçmeli sorularda formu dolduran veya testi çözen kişinin bir sonraki aşamaya geçişinde karakter haritası da çizilebilmektedir. İşe alım karakter analizlerinin ve psikiyatri testlerinin online olarak yapılmasına bu yönüyle katkı sağlamaktadır.

4 - Sonuçlardan Anında Bildirim Alın

Google Formlar aracılığıyla oluşturduğunuz form, anket ya da test karşı taraf tarafından tamamlandığında anında Drive veya Gmail üzerinden bildirim alabilirsiniz. Ayrıca boşluk doldurma ve bilgi girişi yapılacak sorularınızın cevabını formu tamamlayan herkes için ayrı ayrı görüntüleyebilirsiniz. Bununla ilgili de bildirim ayarlarından seçimlerinizi güncelleyebilirsiniz. Bir de form doldurulduğunda onay iletisi kısmında düzenlemiş olduğunuz metin karşı tarafın formu bitirdiğini anlamasını sağlayacaktır. Aynı zamanda bir test oluşturmuşsanız ve kullanıcı testi tamamlamışsa, sonucunu anında görüntüleyebilmektedir. Bu da karşılıklı güven ve şeffaflığı destekleyici bir özelliktir.

5 - Mobil Dostu

Google’ın bütün uygulamaları gibi bu da mobil kullanıma uygundur. Responsive yani esnek tasarıma sahiptir. Çağımızın en çok kullanılan teknoloji ürünü olan akıllı telefonlar yardımıyla Google Forms’ta anket, test cevaplayabilir veya oluşturabilirsiniz. Hiçbir sorunla karşılaşmayacaksınızdır. Mobil dostu özelliği anketin ulaşılabilirliğini de arttıracağından kitlenizi genişletmeniz yine kolay olacaktır.

Mobil haldeyken dahi düzenleyeceğiniz bir formu oluşturmanız mümkün olacağından işiniz de mobilleşmiş olacaktır.

6 – Özelleştirilebilir

Google Forms’u kullanışlı kılan bir diğer özelliği özelleştirilebilir olmasıdır. Oluşturduğunuz formda her bir soruyu farklı bir tarzda oluşturabilir, her aşamasında gerekli hatırlatmalar ekleyebilirsiniz. Formunuza e-mail ile ilgili bir seçenek girecekseniz, e-mail toplama işlemini otomatik yapmaktadır.

Kullanıcı bir Google hesabı sahibi ise oturum açma zorunluluğu kısmını etkinleştirebilirsiniz. Bu dezavantaj da sağlayabilir. Google hesabı olmayan biri formu doldurmayabilir, kitleniz daralabilir. Aynı zamanda bir kişi e-mail adresiyle yalnızca bir kere bu formu doldurabilsin istiyorsanız, bunun için de seçenekler sunulmaktadır. Formu siz ve yetki verdiğiniz kişiler istediği takdirde düzenleyebilecek, soru sayılarını arttırabilecek ve soru tarzı güncellemeleri yapabileceksiniz.

7 - Öğrencilere ve Öğretmenlere Yardımcı

Google Forms geliştirildiği günden bugüne bir çok akademisyen, öğretmen ve öğrenci tarafından tercih edilen bir ürün oldu ve olmaya devam ediyor. Kolaylıkla form oluşturmaya yardımcı olduğu gibi hem kendi konfor alanınızdayken anket yapabiliyor olmanız hem de uzaktan daha az rahatsız bir ortamda testleri cevaplayabiliyor olmanız sizi büyük bir iş yükünden de kurtarmış oluyor. Birçok öğretmen günlük ödevleri bu şekilde sağlayabiliyor. Ayrıca yakın zamanda yaşadığımız salgın sebebiyle tüm dünyanın evinde kalması gerektiği süreçte öğretmenlerin öğrenciler için düzenlemeleri gereken sınavları da Google Forms üzerinden yapabilme imkanına sahip olduğu anlaşılmış oldu.

Başlıca yapabilecekleriniz :

  • Öğrencilerin ödevlerini takip edin
  • Online yoklama alın
  • Bir konu hakkında Quiz yapın
  • Öğrencilerin görüşlerini öğrenecek anket hazırlayın
  • Yabancı kişilerin girişini engellemek için forma şifre ekleyin

8 - Kolayca Anket Oluşturmak Mümkün

Günümüzde bu tarz sistemler en fazla anket düzenlemek ve anketi geniş kitlelere yaymak için kullanılıyor diyebiliriz. Bir akademisyen yazacağı makalede belirli bir kitlenin belirli verilerine ihtiyaç duyabilmektedir. Bu durumda oluşturulan anketin geniş bir kitleye yayılması sonucunda toplanan değerler bize belirli olasılıklar ve veriler sunmuş olacaktır.

Ayrıca kapı kapı dolaşan anketörlerin hem anketi cevaplayacakları hem de kendilerini yorduğu dönemler de tarihe karışmaktadır. Google Forms ve benzeri geliştirmeler devam ettikçe gelecekte konforunuzu bozmadan birçok işi kolayca yapabileceksiniz.

Google Form İle Yapılabilecek Örnek Uygulamalar

Bu uygulamayı basit halinden biraz ileri seviyeye geçirecek örnekleri sayfamda paylaşıyorum. Bunları kontrol ederek neler yapabileceğinizi hayalinizde canlandırabilirsiniz:

  • 1 - Google form da farklı durumlar için farklı doğrulama mesajı göndermek
  • 2 - Google form da yer alan seçenekleri sheet e bağlayarak oradan güncellemek
  • 3 - Bazı verileri önceden doldurulmuş form hazırlamak 
  • 4 - Seçime göre içerik göndermek

Tüm bu örneklerle ilgili açıklamalara google form örnekleri sayfamdan ulaşabilirsiniz!

Son Sözler

İşlerimizin son zamanlarda online ortama taşınmasıyla birlikte sınav, test ya da bir anket çalışması için de klasik yöntemler yerine modern yöntemler tercih edilmekte. Google Form da hem akademide hem ofis hayatında bu noktada mükemmel bir kurtarıcı olmuştur. Bilimsel bir makalenin yazılmasında dahi yapılan anketlerin oranları dikkate alınabilmektedir, çünkü çok çeşitli kitlelere anketi ulaştırmak kolay hale gelmiştir. Sonuçların güvenilirliği de daha şeffaf olmaktadır.

Bu yazımda sizlere ücretsiz ve kullanışlı olması açısından benim de kullandığım Google form u tanıtmak istedim. İnşallah Nedir, ne işe yarar konusunda kafanızda bir şeyler oluşturabilmeyi başarmışımdır. Bir sonraki yazılarımda daha detay konularda alt başlıklarda yazılarla sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.

Aklınıza takılanları yorum bölümünde sorabilirsiniz.

Yorum Gönder

15 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

  1. Hocam kapsamlı bir yazı olmuş. Şöyle hazır taslaklar verip bizlerin kullanmasını saplasan hiç fena olmazdı.

    YanıtlaSil
  2. Şimdi diyelim ben bir anket hazırladım ve paylaştım. Google hesabı olmayanlar buna yanıt verebilir mi? İlla ki Google hesabıyla giriş yapması mı gerekiyor?

    YanıtlaSil
  3. Emeğinize sağlık. Google'un başarılı ürünlerinden biri. Zamanında ben de çok sık kullanırdım. Ama Jotform'u tercih ediyorum artık. Kapsamlı ve kullanışlı bir uygulama olmasının yanında bir Türk girişimi olması da asıl tercih etme sebeplerimden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. JotForm denemedim, eminim güzeldir. Google form sadece form olmaktan öte bir servis. İlerleyen günlerde daha ileri konularda paylaşımlar yapmayı düşünüyorum. Google sheet ile bağlantılı, yazılacak formüllerle farklı çalışmalar yapılabiliyor.

      Sil
  4. Büyük bir emek var ortada çok teşekkür ederim. Gayet açıklayıcı ve bilgilendirici bir yazı.

    YanıtlaSil
  5. peki öğrencilerin kopya çekmesinin önüne geçmek için bir sistem varmı arka planda yapılan şeyler karşı tarfta görünüyor mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun için elbette kameranın açık olması gerekir. Google formda önlem amaçlı olarak soruların ve yanıtların yerini değiştirebilirsiniz

      Sil
  6. İpek Candan7 Nisan 2021 07:56

    Nedir bu google form diye google'nin kendisinde aratıyordum ama bir türlü doğru bilgi verebilecek içeriğe ulaşamıyordum. Lakin sizin sitenizin bana sunduğu bilgiler sayesinde google formları ile alakalı bir çok eksiğimi giderebildim. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Örnegin bir eğitim öncesi ön test yapıp eğitimden sonrada son test yaptığımız zaman bu verilerin karşılaştırması istatiksel olarak yapılabiliyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette. veriler tabloya alındığı için iki ayrı tabloyu kolaylıkla karşılaştırabilirsiniz.

      Sil
  8. Merhaba hocam bu anketi düzenleyen arkadaş sosyal medyada paylaşırken sonuçlar üzerinde oynama yapması mümkün mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Mümkün değil! Sonuçları görmesini engelleyebiliyorsunuz bu arada

      Sil
  9. Merhaba hocam, ben yaptığım araştırma için google forms da bir anket hazırladım. Bu ankete 100 kişi kadar katıldıktan sonra anket bozuldu ve hata veriyor. Ankete ulaşamıyorum. Bu hata neden kaynaklanır bir bilginiz var mı? Soru sayısının fazla olması bir etmen olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhhaba

      Soru sayısı etkilemez. link atabilir misiniz bakalım? düzenleme hakkını kimseye vermiş miydiniz? Ya yanıtları şu anda sheet de görebiliyor musunuz?

      Sil

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !