Word Dosyasında Metni Farklı Dile Çevirme Nasıl Yapılır

Teknojest
6

Farklı dillerle çalışıyor fakat yabancı dil becerilerinizin yetersiz olduğunu düşünüyorsanız hızlı bir çeviri aracına ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz.

Google translate varya dediğinizi duyar gibiyim. Peki word de metni farklı dile çevirme de daha kolay bir yöntem olduğunu söylesem ne dersiniz?

Bildiğiniz gibi standart olarak Google Translate üzerinde çeviri yapmak istediğinizde yapmanız gereken, word üzerinde metni kopyalayıp translate internet sayfasına yapıştırmak ve çeviri sonucu çıkan cümleyi tekrar kopyalayıp word dosyasına almak.

Yalnız bu yöntem biraz uzun.

metni-farklı-dile-çevirme

Birazdan bahsedeceğim yöntem ile word üzerinde çevirmek için google a ya da bir başka online servise ihtiyaç duymadan hızlıca ve anlık olarak bu işlemi yapabileceksiniz:

Bu talimatlar Word’ün son çıkan versiyonuna göre yapılmıştır. Word’ün eski versiyon kullanımları için bu işlem biraz farklı olabilir fakat istediğiniz Word belgesini ya da metin parçasını benzer yolla çevirebilirsiniz.

Word’de Metnin Bölümlerini Çevirme

Microsoft Word’de kısa paragrafları olduğu gibi metnin tamamını da bir dilden başka bir dile hızlıca çevirebilirsiniz. Word, kendisi paragrafın dilini otomatik olarak algılamaya çalışacaktır fakat bu işlemi eğer ihtiyacınız olursa manuel olarak da yapabilirsiniz.

Biz bu bölümde dosyada yer alan sadece sizin seçtiğiniz kısımları nasıl çevirebiliriz ona bakacağız.

Başlangıç olarak, herhangi bir Word belgesini açın ve çevirmek istediğiniz paragrafı seçin. Hazır olduğunuzda, yukarıda bulunan şerit çubuğundaki “Gözden Geçir” (review) sekmesine basın ve ardından “Çevir” butonuna basın. Açılan çeviri ayarları menüsünde “Seçimi Çevir” butonuna basın. Çevirici menüsü sağ tarafta görünecektir.

Önceden de bahsettiğimiz gibi Word otomatik olarak metnin dilini algılayacaktır. Eğer bu seçim yanlışsa, siz “Kaynak Dil” seçeneğine tıklayarak bu işlemi manuel olarak da gerçekleştirebilirsiniz.
Hemen aşağıda açılan “Hedef Dil” seçeneğine de tıklayarak çevirmek istediğiniz dili seçebilirsiniz. Aynı zamanda Word sizin çevirmek istediğiniz dili de tahmin etmeye çalışacaktır fakat siz “Hedef Dil” seçeneğine tıklayarak çevirmek istediğiniz dili seçebilirsiniz.

Dil seçeneklerini seçtikten sonra çevirinin hızlı bir ön izlemesini görebilirsiniz. Eğer yapılan çeviriden memnunsanız ve metnin seçtiğiniz kısmı ile değişmesini istiyorsanız  “Ekle” butonuna basın. Word orijinal metni çeviri ile değiştirecektir. Eğer orijinal metni geri almak istiyorsanız (Mac kullanıcısı iseniz CMD+Z) basın yada sol üst köşedeki geri al butonuna basın.

Tüm Word Dosyasını Çevirmek

Eğer Word dosyanızdaki metin tamamen yabancı bir dil ise, çevirinizi orijinal metinle yer değiştirmeden de yapabilirsiniz. Çeviri yapıldıktan sonra Word çeviriyi ayrı olarak kaydedebileceğiniz yeni bir Word dosyası açar.

Bu işlemi gerçekleştirmek için Word dosyanızı açın ve Gözden Geçir > Çevir Belgeyi > Çevir seçeneklerine basın.(alert-passed)

Çevirme seçenekleri otomatik olarak  sağ tarafınızda görünecektir. Yine aynı şekilde Word otomatik olarak belgenizin dilini tahmin etmeye çalışacaktır. Eğer bu işlemi kendiniz yapmak istiyorsanız, “Kaynak Dil” kısmında algılanan dil yazan kısmı istediğiniz dil ile değiştirebilirsiniz. Aşağıda açılan “Hedef Dil” kısmında belgenizi çevirmek istediğiniz dili seçebilirsiniz ve sonra belgenizi çevirmek için “Çevir” seçeneğine tıklayın.

Word çevirme işlemini bitirdikten sonra, size yeni bir Word belgesi açacaktır. Daha sonra siz          Dosya > Kaydet seçeneğine tıklayarak ya da sol üstteki (getButton) #text=(Kaydet) #icon=(demo) #size=(0) butonuna basarak çevirilmiş belgeyi kaydedebilirsiniz.

Son Sözler

Teknolojinin hızla gelişmesi ile artık dil sorunları da yavaş yavaş ortadan kalkıyor. İş, okul ya da özel yaşantınızda farklı dillerle çalışmak ya da bilmediğiniz bir dildeki önemli metni anlamak istiyorsanız bunu kolayca yapmanız mümkün.

Web de çeviri için google translate gibi servisler bu işi layığıyla yapıyor. Ama elinizde bir word dosyası varsa online çeviri servislerine ihtiyaç duymadan word de metni farklı dile çevirmeniz mümkün.

Diller arası çalışma yapıyor musunuz? Çeviri yaparken kullandığınız farklı  yöntemler var mı?

Tags

Yorum Gönder

6 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

  1. Kardeş teşekkürler. Sürekli google translate üzerinden kopyala yapıştır yapıyordum. Bu çok zaman kazandıracak bana.

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir yöntem , bilgilendirme için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Yorumlarınız için teşekkürler @Mikarabay, @admin

    YanıtlaSil

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !