Wordle Nedir Nasıl Oynanır?

Teknojest
4

Kelime oyunları, eğlence için oynanan bir tür bulmaca türüdür. Genellikle şimdiye kadar ya çapraz bulmaca yada  kelime arama bulmacaları şeklinde oynamışızdır. 

2022 yılında ise bu oyun türü biraz değişikliğe uğrayıp WORDLE adında farklı versiyon olarak karşımıza çıkıyor. Peki wordle nedir nasıl oynanır?

İlk defa geçtiğimiz sonbaharda kullanıma sunulan bu oyun, kısa bir sürede önce dünyada sonra Türkiye’de trend olmaya başladı. Özellikle sosyal medyada kullanıcıların oyun sonucunu paylaşmaları ile hızlıca popülerleşen oyun, onu bilmeyenler için oldukça merak konusu oldu.

Oyun Josh Wardle tarafından geliştirildi. 5 harfli kelimeleri tahmin edip en fazla 6 hakka sahip olabileceğiniz şekilde tasarlandı.

Wordle Nedir?

Yeni günlük kelime oyunu Wordle, tasarım gereği minimaldir. Oyun bir web sitesi sanıldığı gibi bir uygulama değil. Her akşam saat 19.00'da yeni bir kelime bulmacasıyla güncellenir ve her seferinde yalnızca bir adet bulunur. Oyuncular doğru kelimeyi tahmin etmek için altı deneme yapar ve site sonuçları istenildiğinde sosyal medyada paylaşılabilir

Wordle nasıl oynanır ?

Wordle'a yaklaşım her oyuncu için farklıdır, ancak oyunun kuralları basittir: Altı denemede beş harfli bir kelimeyi tahmin etmeye çalışın. Oyun, seçtiğiniz harflerin kelimede olup olmadığını ve doğru yerde olup olmadığını size söyler.

Tahmininizi yaptıktan sonra farklı renklerle tahmininiz hakkında bilgi alıyorsunuz. Şöyle ki :

  • Yeşil: Harf doğru yerde
  • Sarı : Harf tahmini doğru fakat yanlış yerde
  • Gri : Harf tahmini yanlış

wordle-nedir

Wordle Ücretsiz midir?

Wordle'ı oynaması ücretsiz, tarayıcılar aracılığıyla erişilebilir ve kelimeler günde yalnızca bir kez değişir. Herkes aynı kelimeye sahiptir, bu da oyunu paylaşmak için eğlenceli hale getiriyor.

Resmi olarak android veya IOS sürümü yok ama oyun populer hale geldikten sonra tasarımcılar tarafından geliştirilip markete eklenmiş durumda.

Oyunun ingilizce versiyonuna buradan ve türkçe versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.

Bonus : 

Matematikçiler boş durur mu. Oyunun benzer bir şekilde matematik işlemlerini içeren versiyonu da geliştirildi. Onun adı da Ooodle. Deneyin o da çok eğlenceli.

ooodle-matematik

Son Sözler

Kelime bulmaca oyunlarının çekiciliği, sadece eğlenceli olmaları değil, aynı zamanda kelime dağarcığınızı geliştirmek için bir fırsat olmalarıdır. Bu oyunları oynadığınızda, daha önce bilmediğiniz kelimeleri keşfedecek ve bunları günlük yaşamınızda kullanmanın yeni yollarını öğreneceksiniz.

İnsanların bu kelime oyunlarını bu kadar bağımlılık yapıcı bulmasının nedeni, oyuncunun diğer video oyunlarından alamayacağı bir başarı ve tatmin duygusu sunmalarıdır. Bir başarı ve ilerleme duygusu sunarlar, bu da onları oynamayı bu kadar bağımlılık yapar.

Peki siz Wordle yi nasıl buldunuz? Oynamaya başladınız mı?

Yorum Gönder

4 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

  1. Wordle biliyordum hatta iddialı bir şekilde oynuyorum :) Ama Ooodle' ı bilmiyordum. Bu harika oldu.. Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Denedim çok değişik ve eğlenceli bir oyun. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Twitter sayfanı sarı, yeşil, gri kutularla dolduracak kadar popüler bir oyun :)

    YanıtlaSil

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !