Hareketli Grafik Nasıl Yapılır ?

Teknojest
0

Grafikler, verilerin görsel temsillerini oluşturmak için en iyi araçlardır. Karmaşık fikirleri basit bir şekilde iletmenin mükemmel bir yoludur.

Son zamanlarda bildiğiniz hareketli grafik nasıl yapılır konusu sıklıkla araştırılmaya başlandı. Özellikle popüler siteler covid salgınındaki son durumu paylaşmak veya ülkelerin yıllar Boyunca süregelen gelişimlerine ve değişimlerini paylaşmak için bu türden grafiklere başvurdular. Bu durum da artık verilerin hareketli olarak paylaşılması trendini beraberinde getirdi

Eğer sizde çalışmalarınızda böyle hareketli ya da bir başka değişle animasyonlu grafik hazırlamak isterseniz bu yazımda paylaşacağım adımları takip ederek bunu yapabilirsiniz.

Veri Görselleştirme nedir, neden önemlidir ?

Veri görselleştirme, verileri daha erişilebilir ve anlaşılır hale getirmek için grafiksel bir formata dönüştürme işlemidir. Veriler genellikle bir tabloda veya çizelgede sunulur, ancak verileri görselleştirmenin grafikler ve diyagramlar gibi farklı yolları vardır.

Örneğin ülkelere ait verileri haritalar üzerinde göstermek daha şık ve anlaşılır bir görünüm sunacaktır. Bu şekilde, insanlar, diğer temsil biçimleriyle mümkün olmayan, ilgilendikleri değerlerin mekansal dağılımını görselleştirebilirler.

Görselleştirme, büyük veri kümelerinde gizlenmiş istatistikleri ve kalıpları anlamak için de önemli bir araçtır. Verilerimize kuş bakışı bir görünüm sağlayarak, aksi takdirde fark etmeyeceğimiz kalıpları bulmamıza yardımcı olur.

Veri görselleştirmeye ihtiyaç duymanızın birçok nedeni olabilir:

  1. Bir şeyin zaman içinde nasıl değiştiğini göstermek için
  2. Karmaşık bilgileri kolay anlaşılır şekilde sunmak
  3. Teknik bilgisi olmayan kişilerin verileri anlamasını kolaylaştırmak

Hareketli Grafik Nasıl Oluşturulur?

Excel'de hareketli grafik yapmak maalesef mümkün değil. Yani bir benzerini yapmak kısmen mümkün ama o sizin sosyal medyada gördüğünüz hareketli ya da animasyonlu şekilde tam olarak yapamıyoruz. Bunu için internette mevcut servisler ihtiyacımız var. Gelin onlardan biri de başlayalım:

Hareketli-grafik-olusturmak


Kullanacağımız site FabDev

FabDev, oldukça basit bir hareketli çubuk grafik oluşturucusudur. Tek yapmanız gereken, ihtiyacınız olan tüm bilgileri içeren bir CSV dosyası yüklemek, süreyi saniye olarak ayarlamak ve görüntülemek istediğiniz çubuk sayısını eklemek. İşiniz bittiğinde, “Generate Bar Chart Race” butonuna tıklayın. Hemen bir önizleme göreceksiniz.

Tavsiye yazı : Google sheet ile ilerleme çubuğu nasıl oluşturulur

Tek dezavantajı, FabDev'in çok fazla desteği olmayan çok basit bir GitHub kodu olması ve yazı tipi, etiketler, renkler, resimler açısından herhangi bir özelleştirmenin olmamasıdır. Ayrıca, oynatılırken bir GIF veya film dosyası oluşturmak için ekranınızı kaydetmeniz gerekecektir.

- Ben nasıl ekran kaydedeceğim?


Burada ilave ücretli bir programa vs gerek yok. Daha önce yazılarımda paylaştığım gibi power point ile ekran kaydı yapmak mümkün. İsterseniz farklı alternatif yöntemleri de kullanabilirsiniz.
Siteye tıkladığınızda örnek tasarımları da görmek mümkün! Oradaki örnek tasarımlara göz atarak kendi dosyanızı CSV olarak oluşturabilirsiniz. Örneklerde göreceğiniz üzere sistem Yıl-Ay-Gün şeklinde bir tarih formatı kullanmanızı istiyor.

FabDev-dosya-formati

Üyelik oluşturmadan direkt olarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Üstelik kullanımı da oldukça basit. Bu yüzden favorim diyebilirim...

Başka servisler var mı?

Elbette. Yalnız kimi ücretli, kimi ücretsiz sürümünde kısıtlamaları vs var. Ama yine de göz atmak isterseniz aşağıdaki servisleri kullanabilirsiniz .

  • Flourish.studio
  • Zoho Sheets
  • LivingCharts

İlaveten eğer tecrübeniz varsa Microsoft tarafından yapılan bir görselleştirme aracı olan Microsoft Power BI hakkında bilginiz varsa, bu eklentiyle çalışırken sorun yaşamayacaksınız.
Hem Power BI hem de visual uzantısı ücretsizdir ve işlerin nasıl yürütüleceğini öğrenmek için inceleyebileceğiniz bir kılavuz da vardır. Renk değiştirme, etiket ekleme, grafik, animasyon ve benzeri özellikleri değiştirmek de mümkün.

Soz Sözler

Veri görselleştirme, verileri grafik veya etkileşimli görsel sunuma dönüştürme işlemidir. Verileri anlamak ve yorumlamak için önemli bir araçtır. Farklı konularda eğilimleri göstermek için veri görselleştirmede daha baskın olabilmek için hareketli grafikler yardımcı olacaktır. Örneğin :

  • Ülkenin zaman içindeki ekonomik eğilimlerini göstermek 
  • Ülkenin zaman içindeki ekonomik eğilimlerini göstermek 
  • Her yıl kaç kişinin salgın hastalıktan öldüğünü göstermek için bu tür grafikler çok faydalı olacaktır. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder (0)
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !