Google Docs Sesle Yazma Özelliğini Denediniz mi?

Teknojest
10
Google dökümanlar sesle yazma

Hızlı yazı yazma konusunda yeterince üretken olmadığınızı düşünüyorsanız google docs sesle yazma özelliğini kullanabilirsiniz.

Bildiğiniz gibi her zaman yazı yazmak için bilgisayarın başına geçecek vakti bulamıyor olabiliriz ya da dışarıda otururken boş zamanımızı değerlendirmek amacıyla bir şeyler yazmak isteyebiliriz. Telefonda da uzun uzun paragraflar yazmak da çok elverişli olmadığı için tek çaremiz sesi metne çevirme çalışması.

Peki hem ücretsiz olarak kullanacağımız hem de kullanışlı olan bu aracımız nedir?

Elbette ki hepimizin yakından tanıdığı Google Docs.

Google, daha önce Chrome tarayıcısı ve Android de kullandığı sesli yazma özelliğini Google dökümanlar servisine de getirdi. Bu sayede içerik yazarları, öğrenciler, öğretmenler dijital metin oluşturma ihtiyacı olduğunda sadece klavyeden yazmak yerine sesli komut vererek de dijital bir metin oluşturabilecekler. [ Her android kullanıcısının bilmesi gereken en iyi 10 Google Play İpucu ]

Bu özelliğin bir de sosyolojik yanı da var. Örneğin görme engelli olup da dijital bir metin oluşturmaktan mahrum kalan kişiler artık bu sesli yazma özelliği sayesinde dijital bir metin dosyası oluşturabilecek.

Biliyorum bu özellik yeni bir özellik değil fakat çevremdeki insanların yazma noktasında sıkıntısı olmasına rağmen zorlukla bir şekilde yazmaya çalışması, bu sesli komut özelliğini kullanmaktan haberdar olmaması böyle bir duyuru yazısı gibi bir şey yazma konusunda beni cesaretlendirdi.

Örneğin özellikle yemek tarifi blog sahipleri bir yandan yemek yapıp resimleri çekerken bir yandan da blog yazmak bizi çok yoruyor, daha kolay yolu yok mu diye sormuşlardı.

İşte onlara cevabım: Google dökümanlarda sesli yazmayı deneyin!

Peki ne yapmam gerekiyor?

Yapmanız gereken sadece bir Google hesabına sahip olmanız ve akıcı bir dille yazmak istediklerinizi söylemeniz.

Buradaki linke tıklayarak Google dökümanlar hesabınıza Giriş yapın. (bir gmail hesabına sahip olduğunuzu varsayarak nasıl oluşturacağınızı anlatma adımını atlıyorum)

Google dökümanlar sesi yazıya çevirme

Boş bir sayfa oluşturun ve araçlar sesli yazma komutunu seçin. Sol köşeye bir mikrofon simgesi geldiğini göreceksiniz. Burada varsayılan olarak ses seçeneği Türkçe olarak seçilmiş olması gerekir. Eğer değilse diller arasında Türkçeyi seçip devam edebilirsiniz.

Tane tane konuştuğunuzda söylediğiniz her bir kelimenin gayet başarılı bir şekilde metne aktarıldığını şahit olacaksınız.

Döküman oluştururken ihtiyaç duyacağınız yeni bir paragraf, virgül, nokta, yazının sonuna git gibi komutlar vermek de mümkün fakat bu komutlar sadece ingilizce metinlerde çalışıyor bilginiz olsun.

Hem bilgisayarınızda hem de telefonunuz da Google dökümanlar sesi yazıya çevirme özelliğini kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızda yukarıda verdiğim linkteki bağlantıya girmeniz telefonunuzda ise resmi uygulamayı çalıştırmanız yeterlidir.

Mobil uygulamada bildiğiniz gibi Android klavyenin sesli yazma özelliğini kullanacaksınız.

Noktalama işaretleri ekleyebilir miyim?

Olayın en heyecan verici yeri de burası. Bazı komutları kullanarak yazımızın farklı şekil almasını sağlayabilirsiniz. Örneğin aşağıdaki komutları sesli söylediğinizde google bunu anlayacak ve ilgili işlemi yapacak.

  • Yeni paragraf
  • Nokta
  • Virgül

Microsoft Word de bu özellik yok mu?

ALışkanlık olarak word programına daha fazla aşına olduğunuzdan doğal olara böyle bir sorunun aklınıza gelmesi normal. Elbette sesi metne çevirme özelliği word de yer alıyor ama maalesef türkçe desteği yok!

Son sözler

Bir önceki yazımda google form nedir konusunu işlemiştim. Yine bir başka zaman kazandıran ve işlevsel olan diğer servisi sizlere tanıtmak istedim. Yaklaşık 100'e yakın dil desteği olan bu servis, sesli verdiğiniz komutları metne çevirmeniz de gayet başarılı bir şekilde yardımcı oluyor. Örneğin bu blog yazısını da yazarken bazı paragrafları google docs sesle yazma özelliğini kullanarak denedim ve gayet başarılı çalıştığı söyleyebilirim.

O zaman söz sırası şimdi sizde. Eğer daha önce hiç denemediyseniz ilk deneyiminizi bizlerle yorum bölümüne paylaşabilir misiniz?

Yorum Gönder

10 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

  1. çok güzelmiş bu ben bir bakayım buna 😊 teşekkürler emeğinize sağlık sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Özellikle sizin için çok faydalı olacaktır 👍

      Sil
  2. Her zaman pc başında olmuyorum. Aslında bilindik ama bir türlü kullanmadığım sistemdi. Güzel bir hatırlatma oldu. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Emeğinize sağlık. Bu tür uygulamaların zamanla daha da iyi olacağını düşünüyorum. Kullanır mıyım bilmiyorum ama mutlaka faydalı olacaktır bazı dostlarımıza.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bbu yoruma yanıt vermeyi atlamışım :). Teşekkürler yorumunuz için. Ben blog yazarken kullanıyorum. Eminim bir şekilde herkesin ihtiyacı olacaktır

      Sil
  4. en kısa sürede denemeliyim :)

    YanıtlaSil
  5. içerğiniz çok iyi deneyeceğim

    YanıtlaSil
  6. merhabelar excel hücrelerine veri girişi yapabilirmiyiz bu yöntemle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Excelde bildiğim kadarıyla yok. Yalnız win + H tuşuna basarak windows dictation kullanabilrisiniz. Bazen çok da düzgün çalışmayabiliyor.
      Ayrıca dictation olarak word de seçenek var. İngilizce deneyebilirsiniz.
      Google Docs sesli yazma sanırım en doğru çalışanı ve Türkçe de mevcut :)

      Sil

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !