Google Meet vs Zoom: Hangisi Senin İçin Daha İyi?

Teknojest
8
google meet ve zoom karşılaştırma

Pandemi dönemi ile birlikte görüntülü konuşma ihtiyacında önemli bir artış olduğu bilinen bir gerçek. Peki bu ihtiyacımızı hangi araçlarla giderebiliriz?

Popüler sosyal medya servisleri ne yazık ki bu ihtiyaca biraz hazırlıksız yakalandılar diyebiliriz. Çünkü belki de 2020 Mart ayına kadar adını çok az duyduğumuz ZOOM adlı uygulama son 7-8 aydır en çok kullanılan uygulamalar arasında yerini aldı. Geç de olsa facebook, google ve microsoft kendi araçlarında geliştirme yaparak bizlerin kullanımına kendi araçlarını sundular.

Peki hangi araç senin için en uygunu? Hangisinin ne tür özelliği var?

Sizler için bu kıyaslamayı şimdilik Zoom ve google meet ile yapmak istiyorum. İkisi de sıklıkla kulanılan bizler için olumlu yönü fazla olan uygulama. Neredeyse aynı gözüküyor olabilir. Her iki uygulamada da kolayca büyük ölçekli video görüşmesi yapabilirsiniz fakat ikisinin de görünenden daha fazla özelliği var. İşte sizin için doğru olanı seçmenize yardım edecek bilgiler.

Google Meet Küçük Ve Hızlı Görüşmeler İçin İdealdir

Büyük ölçekli görüşmeleriniz için ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. (Tabi ki katılımcı sayısı 100 kişiyle sınırlı ve 60 dakikalık kısıtlı bir zaman aralığında.).

Nisan ayında Google, kurumsal düzeyde G Suite video konferans hizmeti olan Google Meet'i tanıttı. Google hesabı olan herkes bir Google Meet çağrısı oluşturabilir veya ona katılabilir. 100 katılımcıya kadar olan bir görüşmeye katılabilir ve ücretsiz olarak 60 dakikalık toplantılara izin verir.

Google Meet, Zoom'un sunduğu gelişmiş özelliklerin çoğundan yoksun olsa da size web üzerinde hızlı ve kolay bir görüntülü arama hizmeti sunar. Kullanmak için bir uygulamayı indirmeniz veya yüklemeniz gerekmez.

Google Meet web sitesine gidip Google hesabınızla oturum açmanız yeterlidir. Tek bir tıklamayla video görüşmesi başlatabilir (veya Google Takvim ile bir görüşme planlayabilirsiniz) yada direkt olarak gmail hesabınız üzerinden başlatabilirsiniz.

Aldığınız URL'yi katılımcılarla paylaşın. Katılımcılar Google hesaplarına giriş yaptıktan sonra URL’ye tıklayarak aramaya katılabilirler.

Telefonda mı nasıl oluyor? Yeni gelen güncellemeyle gmail uygulamasında sağ alt köşede beliren toplantı ikonuna tıklamanız yeterli!

Tavsiye yazı : Gmail ile şartlı ya da şartsız otomatik mail gönderin

Sohbet alanında ekranınızı paylaşabilir, düzeni değiştirebilir, katılımcıları sessize alabilir, metin veya belgeleri paylaşabilirsiniz.

Bir G Suite abonesiyseniz (kullanıcı başına aylık 50-60 TL) toplantılarınızı kayıt altına alabilir, 100.000 izleyiciye canlı akış ve 250 kişiye kadar çağrı katılımcısı gibi daha fazla özelliğe erişebilirsiniz.

Bir diğer güzel özelliği de görüşmelerinizde alt yazı seçeneğini aktifleştirerek konuşmalarınızı anında metine dönüştürebilirsiniz. Özellikle ingilizce konusunda anlama noktasında sıkıntı yaşıyorsanız alt yazı üzerinden görüşmeyi takip edebilirsiniz.

İşte bu kadar. Google Meet kullanımı hakkında söyleyeceklerim bu kadar...

10 meslektaşınızla veya 6 arkadaşınızla hızlı bir şekilde bir toplantı yapmanın basit, özel ve anlaşılır bir yolunu istiyorsanız Google Meet'i kullanın. Bundan daha fazla şey arıyorsanız, Zoom sizleri bekliyor.

Yakın zamanda gelecek güncellemeler : (Google Blog)
  • 49 Katılımcıyı aynı ekranda görme
  • Beyaz tahta (whiteboard) özelliği
  • Arkaplan bulanıklaştırma
  • Toplantı sırasında söz hakkı isteme (hand raising) (G Suite Enterprise for Education)
  • Toplantı sırasında ikinci bir toplantı oluşturma (G Suite Enterprise for Education)
  • Soru cevap ekleme (G Suite Enterprise for Education)

Zoom Büyük Ölçekli Toplantılar İçin En İyisidir

Bir şeyin fiil haline geldiğinde o şeyin popüler olduğunu söyleyebiliriz ve Zoom o kilometre taşını çoktan geçti. Tıpkı insanların "arama" yerine "Google’la" dediği gibi, çevrimiçi toplantılar ve aramalar için de "Zoom’layalım" diyorlar.

Koronavirüs pandemisi sırasında Zoom'un hem profesyonel hem de özel yaşamımızda büyük rol oynadığına dair bir şüphemiz yok.

Özetle, Zoom tonlarca özelliğe (abartı değil) sahip, kurumsal düzeyde, büyük ölçekli bir görüntülü arama hizmetidir ve ücretsiz kullanma hakkınız vardır. Ücretsiz plan, en fazla 100 katılımcıyı aramanıza ve özelliklerinin çoğunu kullanmanıza izin verir ancak toplantı süresi 40 dakika ile sınırlıdır.

Ücretsiz planla bile, bir aramayı kaydedebilir, katılımcıları sessize alabilir, sohbet edebilir, belgeleri veya ekranınızı paylaşabilir, HD video görüşmeleri yapabilir, beyaz tahta (whiteboard) veya sanal arka planlar kullanabilir, emoji gönderebilir ve isterseniz bundan çok daha fazlasını yapabilirsiniz.

Zoom’un Profesyonel planı, kişi başına aylık 15 ABD dolarıdır ancak 24 saatlik bir toplantı süresi sınırı ve gelişmiş toplantı kontrolü özellikleri elde edersiniz.

Hem Google Meet’i hem de Zoom’u Web üzerinden kullanabilirsiniz. Bağlantıya sahip olan herkes, uygulamayı yükleseler de yüklemeseler de bir web tarayıcısı aracılığıyla katılabilir.

Zoom özellikle zor bir gün geçirmediğinde (gizlilik skandalıyla veya aşırı yük altındayken), büyük toplantılar için uygun olan sağlam ve güvenilir bir hizmettir.

Daha Fazla Özellik İstiyorsanız Zoom’u Kullanın

Zoom'un sahip olduğu ve Google Meet'in kullanmadığı büyük ve küçük tüm özellikleri listelersek, Zoom’un 40 dakikalık süre sınırını kolayca aşabiliriz. Ancak aşağıda önemli olanları sizler için listeledik:

Kayıt: Toplantılarınızı bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Ücretli bir planınız varsa, bunları buluta da kaydedebilirsiniz. Google Meet'te ise yalnızca G Suite aboneleri toplantıları kaydedebilir.

Sanal arka planlar: Bulanıklaştırmadan, fotoğraf ve video arka planlarını değiştirmeye kadar Zoom bütün özelliklere sahiptir. Google Meet bu özelliklere sahip değildir.

Bekleme odası: Burada, Zoom çağrınıza katılmak için bekleyen katılımcıların bir listesini görürsünüz. Katılımcıları ekleyebilir ya da onları engelleyebilirsiniz.

Beyaz tahta: Bu, Zoom üzerinde yerleşiktir. Google Meet'te ise Google Jamboard gibi bir uygulama kullanmanız gerekir.

Galeri Görünümü: Zoom üzerinde 49 katılımcıya kadar görüntüleyebilirsiniz. Google Meet’ in “Döşeli görünümünde” yalnızca 16 katılımcıyı görebilirsiniz.

Etkileşim: Zoom, Google Meet'te olmayan emoji gönderme özelliklerine sahiptir.

Bu listeye baktığınızda, Zoom'un neden bu kadar popüler olduğunu açıkça görebilirsiniz. Açıkça kurumsal düzeyde kullanım için tasarlanmıştır ve profesyonel amaçlar için de kullanılabilir. Bir ekip lideri veya öğretmenseniz, büyük olasılıkla yukarıda listelenen tüm özelliklere ihtiyaç duyarsınız. Bu nedenle, doğru görüntülü arama yazılımını seçmek için hangi özelliklerin sizin için gerçekten önemli olduğunu düşünmelisiniz.

Basitlik İstiyorsanız Google Meet'i Seçin

Özellikler bazen hiçbir anlam ifade etmeyebilir. Bazı kişiler için Zoom’un 40 dakikalık arama sınırı çok kısıtlayıcı olabilir. Birçok toplantı, sınıf veya etkinlik için Google Meet’in 60 dakikalık süre sınırı çok daha kullanışlıdır.

Ayrıca bir Zoom Pro hesabı için ayda 15 $ ödemek istemeyebilirsiniz.

Arkadaşlarınızla bir video görüşmesine hızlı bir şekilde katılmak ve ekranınızı paylaşmanıza olanak tanıyacak basit bir hizmet arıyorsanız, Google Meet’in ücretsiz planı sizin için daha kullanışlı olabilir. Üstelik ekim ayında gelecek yeni özellikler ile bu uygulamanın daha kullanışlı hale geleceğini belirtmek isterim.

Söz sırası sizde! Hangi uygulamayı daha sık kullanıyorsunuz? Beğendiğiniz ya da beğenmediğiniz özellikler neler?

Yorum Gönder

8 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

  1. Selamlar. Görüntülü konuşma özelliklerini kullanmıyorum. Konuyla ilgili bilgi eksiğimi tamamlamak istedim. Bir Gmail hesabım olduğuna göre google meet ilk etapta deneyebilirim diye düşündüm. Güzel bir yaziydi bakalım becerebilecek miyim?

    YanıtlaSil
  2. Selam 🙋🏻‍♂️
    Gayet basit .2 adımda toplantıyı başlatabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Ben sürekli olarak zoom uygulamasını kullanıyorum. Gayet kullanışlı ve kaliteli bir program.

    YanıtlaSil
  4. Ben ikisini de kullandım. Ders için ikisinin de artısı ve eksisi var. Mesela EBA'ya gönderileceği zaman ders atamak GMeet için basit ve ara yüzünün Türkçe olması İngilizce bilmeyen öğretmenler için kullanışlı. Üstelik her android telefonda gmail harici olarak bulunduğu için ekstra bir uygulamanın kapladığı yerden kurtuluyoruz. Zoom'un galiba tek artısı ise galiba ekran paylaşımı üzerine yazıp, çizebilmek. Google bunun için Jam'ını kullansa da paylaşılan ekran üzerine yapamamk büyük eksik. Bunun dışında katılımcı sayısı ve süre ilk ve orta öğretim için büyük bir kriter değil. Bu seçenekler düşünüldüğünde oyum Gmeet'e.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir kullanıcı yorumu olmuş. Teşekkürler. Ben de biraz daha google meet den yanayım. Zoom biraz iyi reklam yaptı. Şu anda oldukça populer...

      Sil
  5. Kesinlikle Google Meet daha kullanışlı geliyor bana. Zoom çok sık güncelleme yapıyor bu aralar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef ülkece zoom a kilitlendik. Aslında Meet de çok iyi özelliklere sahip

      Sil
  6. Zoom iyi desem yalan söylemiş olurum. Çünkü Zoom Google Meet olayına göre çok eksiklikleri var. Ayrıca Google Meet google gibi arkasında sağlam bir firma bulunduran bir sistem. Ben Google Meet tercih ederim.

    YanıtlaSil

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !