Seo Uyumlu Destansı Makale Nasıl Yazılır

Teknojest
6
seo-uyumlu-makale

Sitesine organik trafik sağlamak bugün her blog yazarının üzerinde düşünmek zorunda olduğu ve sıkı çalışmasını gerektiren önemli bir iştir. Çünkü rekabet her geçen gün artmakta ve çoğu blog yazarı başarısız kalıp vazgeçme ihtimali ile karşı karşıya kalmaktadır.

Peki yazma isteği var, konu belli, zaman ayırma ve araştırma konusu da tamamken neden başarısız olma tehlikesi ile karşı karşıya kalma ihtimalimiz yüksek?

Çünkü yazıyı hazırlarken seo uyumlu makale kurallarına uygun hareket etmediğimizden !

Yazıyı edebi olarak tam anlamıyla yazmış olabilirsiniz, sosyal medyadan iyi bir trafik de sağlamış olabilirsiniz. Fakat kalıcı hit sağlayacak kaynak olan arama motorlarını ihmal ederseniz başarınız hep geçici olarak kalır.

İçerik kraldır ve çoğu blog da yayınladığı sağlam makalelerle üst sıralarda yer almayı başarmıştır. Ve biz de biliyoruz ki Google yeni, detaylı ve kaliteli içeriği sever.

Her şeyin yazıyı yaz, yayınla butonuna basmaktan ibaret olmadığını ve yazımızı Google a nasıl sevdirebiliriz konusunu sizlerle paylaşmak istiyorum:

1 – Uygun yazı konusu bulun

Yazı yazmaya başlamadan önce karar vermeniz gereken ilk şey hangi konu hakkında yazı yazacağınızdır. Okuyucularınızın beğeneceği ve size hit getirecek uygun yazıyı bulmak kimi zaman fazlasıyla vaktinizi alabilir.

İşte size ne yazabilirim sorusuna doğru cevap vermenize yardımcı kaynaklar :

# Kitap içeriklerine göz atın

Bu yöntemi kullanabileceğinizi daha önce düşünmüş müydünüz ?

Eminim ki blog kategoriniz ne olursa olsun muhakkak onunla ilgili bir kitap piyasada satılıyordur. Diyelim beslenme ana başlıklı bir blogunuz var. Şimdi hemen DR, kitapyurdu gibi popüler kitap satışı yapan sitelerde bu başlıkla kitap aramaya başlayın.

Bİlhassa en çok satılan kitabı seçin ve içindekiler bölümüne göz atın.

İşte bir kitapta bulduğum başlıkların birkaç tanesi :

  • Sağlıklı Beslenme
  • Düzenli Beslenme
  • Dengeli Beslenme
  • Günlük Besin Programı
  • Besin Gruplarının Özellikleri
  • Fastfood Türü Beslenme
  • Emziren Annelerin Beslenmesi
  • Çocuk Beslenmesinde Bilinmesi Gereken Diğer Hususlar
  • Diyette Yapılan Yanlışlar ve Doğrular
  • Ramazanda Beslenme
  • …..

Emin olun yukarıdakilerin 10 katından daha fazla başlık bulmanız mümkün!

Sanırım hangi konularda yazabilirim sorunuza uygun cevabı yakaladınız.

# Google otomatik tamamlamayı kullanın

Google, daha arama satırına yazdığınız ilk kelimeden sonra size örnek arama sorgularını sunuyor. Beslenme kelimesinden başladık oradan devam edelim.

Google arama yaparken beslenme kelimesini yazmaya başlayın. Çıkan sonuç :

  • Beslenme ve diyetetik bölümü
  • Beslenme programı

Siz bir kelime daha yazarsanız daha belirgin konulardaki önerileri alabilirsiniz.

Gündemde olan konulara göz atın

Şu an gündemde ne var, insanlar ne arıyor? Bu sorunun cevabını elbette twitter, da trending topic ve  google trend ile öğrenebilirsiniz.

Yİne beslenme kelimesini aradığımda karşıma çıkan sonuç :

beslenme-google-trend-aramasi

Yukarıdaki yöntemlerin dışında elbette çok daha fazla yöntem mevcut. Ben konumuzun dışına çıkmamak için burada bırakıyorum. Öneri olarak daha fazla yazı konusu bulmak için google ilgili aramaları, forumları, popüler blogları, vikipedi ve soovle sitesini kullanabilirsiniz.

2 – Seo uyumlu ve okuyucunun bakmadan geçemeyeceği yazı başlığı belirleyin

Yazınızı iki farklı öğeye beğendirmek zorundasınız

  • Arama motorları [organik trafik sağlamak için]
  • Okuyucularını [takipçi kitlesi oluşturmak ve sosyal medya trafiği sağlamak için]

Yukarıda nasıl içerik konusu bulabiliriz ondan bahsettim. Burada dikkat ederseniz sürekli anahtar kelime bulduk. Siz nasıl ki içeriğinizde bulduğunuz bu anahtar kelimeye odaklanacaksanız bundan arama botlarını da haberdar etmek gerekir.

Peki nasıl ?

İlk adım yazı başlığında bu anahtar kelimeyi geçirmekle başlıyor. Eğer yazınız beslenme programı konusunda olacak ve siz de bu kelimeye odaklanıyorsanız mutlaka bir şekilde bu kelime yazı başlığınızda geçsin.

Ya başlık uzunluğu ? İstediğimiz kadar karakter kullanabilir miyiz ?

Başlığınızda 50 – 60 arası karakter göstermeye özen gösterin. 45 karakterin altında kalmayın ve 70 karakteri de geçmeyin. Çünkü arama sonuçlarında yazınız ne kadar uzun başlığa sahip olursa olsun google bunun bir kısmını kesiyor. Arama yapan kişi başlığınızın tamamını görmeyebilir!

Bu arada işte size yıllara göre karakter limitini gösteren powermapper sitesinin yaptığı ideal yazı başlığı uzunluğu tablosu :

ideal-yazi-baslik-uzunlugu

Arama motorlarına amacımızı anlattık. Peki okuyucularımızı nasıl ikna edeceğiz?

İşte burada ikna yeteneğinizi ortaya çıkararak etkileyici yazı başlığı oluşturmak zorundasınız. Bunu gerçekleştirmek için başlıkta

  • Rakam kullanın
  • Sıfatlara yer verin
  • Gerekçeler kullanın
  • Soru kelimeleri kullanın
  • İddialı sözlere yer verin

Örnek : Linkedin ne işe yarar ? Profesyonel kullanım için 10 ipucu

3 – Meta açıklama eklemeyi unutmayın

Terime yabancı olanlar için ilk olarak meta açıklama nedir onu açıklamak istiyorum :

Yüzlerce kelimeden oluşan bir yazınızı google arama sonuçlarında okuyucunun karşısına çıkarırken sadece yazı başlığı okuyucuya içerik hakkında bilgi vermeye yetmeyebilir. Daha fazla detay talep edilebilir.

Bu durum için daha fazla detay gösterebilmek adına başlıktan sonra kullanıcıyı siteye girmeye ikna edebilecek ikinci unsur durumundaki html niteliğine meta açıklama denilmektedir.

meta-aciklama

Peki doğru meta açıklama hangi özelliklere sahip olmalıdır ?

Dikkat çekici metin : Unutmayın! Yazınız bir küçük önizlemeyle arama yapan kişinin karşısına çıkıyor. Bir ikna süreci yaşıyorsunuz. Bunun için başlık hazırlarken gösterdiğiniz ilgi çekiciliği burada da göstermelisiniz.

Yazınızı yazarken kullandığınız alt başlıklara burada yer verebilirsiniz. Bu şekilde okuyucu yazının nereden başlayıp nereye gittiği konusunda fikir sahibi olabilir.

İdeal uzunluk : Kesin olarak sizi sınırlayan bir limit yok. İstediğiniz uzunlukta yazabilirsiniz. Ama şöyle de bir gerçek var ki arama motorları 150 - 160 karakterlik kısmı gösteriyor. Bu yüzden siz de bu limitlerde olmaya özen göstermelisiniz.

4 – Uzuuuuuun yazı yayınlayın

Uzun yazı yazmak neden önemli ?

Bunun birkaç önemli sebebi var :

  1. Uzun yazılar, google’a içerik hakkında daha fazla bilgi verir. Bu da içeriğinizin google tarafından daha güvenilir ve amaca uygun olarak değerlendirilmesini sağlar.
  2. Yazınızı uzun yazdıkça konu ile ilgili daha fazla detay vereceksiniz. Bu da farklı kişilerin aradıkları soruya cevap bulabileceklerine işaret ediyor.
  3. Elbette internet dünyasında dürüst ve emeğe saygı duyan yazarlar mevcut. Bu yüzden uzun yazılarda daha fazla emek olacağından backlink alma ihtimali de yüksek olacaktır.
  4. Google sıralama faktörlerinden birisi de site içerisinde okuyucunun geçirdiği süre. Okuyucu uzun yazıda daha fazla sitenizde vakit geçirecektir.

Sanırım yukarıdaki cevaplar uzun yazı yazma konusunda size gerekçeleri tam olarak vermiştir. Yukarıdakilere ilaveten bir de anahtar kelime yoğunluğu konusundan bahsetmek istiyorum:

Yazı başlığı ve meta açıklamasında kullandığınız anahtar kelimeniz yazı içerisinde de yer almalı. Özellikle ilk 100 kelime içerisinde. Peki ne kadar sıklıkla buna yer vermelisiniz ?

Eğer toplam kelimeye oranla fazlasıyla bir kelime grubuna odaklanmışsanız google bunu spam içerik olarak görüyor. Yani sanki arama sonuçlarını manipüle ediyor konumuna düşüyorsunuz. Bir kere bu kötü bir davranış. Bundan uzak durun!

Diğer yandan eğer içeriğinizi uzun yazarsanız anahtar kelimenizi ve türevlerini daha sıklıkla kullanma imkanınız da olmakta.%2 oranı bunun için uygun bir oran olacaktır.

Peki ideal yazı uzunluğu nedir?

SerpIQ sitesinin yaptığı araştırmaya göre 2000 kelime ve üzeri yazılar google da ilk 10’a girme konusunda daha başarılı.

ortalma-yazi-uzunlugu

5 – Diğer yazılarınıza link verin [İç linkleme]

Yeni bir yazı yazarken mutlaka blogumuzun bütünlüğünü göz önünde bulundurmalıyız. Amacımız sadece tek bir yazıyla başarıya ulaşmak değil elbet. Her yazımızın yüksek oranda başarı göstermesini beklemeliyiz. Bunu sağlamanın en önemli yolu da yazı içerisinde diğer yazılarımıza link vermek olacaktır.

Diğer yazınıza link verdiğini zaman belki de unutulmaya yüz tutmuş yazınız botlar tarafından tekrar indexlenecek ve okuyucunun konuyla alakalı diğer yazıya ulaşması sağlanacaktır.

Sağlam bir link inşaası için mutlaka uygun yazılarınıza yerinde link verin. Tek bir kelime grubuna yönelmek yerine birden fazla kelime grubuna yönelmeya çalışın.

Örneğin bu yazıma farklı yazılarımda seo uyumlu makale nasıl yazılır, kaliteli blog yazısı şeklinde link vermem doğru bir davranıl olacaktır.

6 – Diğer sitelere link verin

Yukarıda uzun yazmanın ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştim. Tabii 2000 kelime civarı uzunluğunda bir yazı hazırlamaya kalktığınızda çoğunlukla diğer blog yazılarına bakarak onlardan bir şeyler edinmeye çalışırsınız.

Hem öğrendiğiniz bu blog sahibini ödüllendirmek ve hem de yazınızı kaynak linkiyle doğruluğunu kanıtlamak adına link vermek önemli olacaktır. Yazı içerisinde bir konudan bahsettiğinizde bunu kaynak linkiyle sunmak okuyucuda “blog sahibi doğru ve yararlı bilgiyi sunuyor” izlenimi oluşturur.

Ayrıca blog yazarları gözünde kopya içerik sunmayan ve yazılarına backlink veren emeğe saygılı, dürüst bir yazar konumuna sahip olursunuz.

Link verdiğiniz blog yazısının yazarı da yazınızı yorumlarıyla ve sosyal medya paylaşımlarıyla destekleyecektir. Belli mi olur belki de bir sonraki yazısında o da sizden bahsedebiliri.

7 – Resimleri optimize edin

Yazıyı google ın anlayacağı şekilde düzenledik de peki resimleri nasıl anlatacağız ?

Arama botları resimlerin ne ile alakalı olduğunu anlaması için alt etikete ihtiyaç duyarlar. Alt etikete sahip olmayan bir resim size seo açısından negatif bir etki getirecektir. Bu yüzden resimlerinizi anahtar kelimenizi alt etiketinde kullanarak yazılarınıza ekleyin.

Alt etiketi eklemenin bir diğer yararı da arama sonuçlarında resminizin çıkması ve tıklanıldığında sitenize yönlendirmesi.

İnsanlar arama yaparken resim aramıyor mu sanırıyorsunuz? Elbette resim olarak arama yapanlar da ihmal edilmeyecek seviyede. Google ın ilgili sorguyla resminizi eşleştirmesinin tek yolu alt etiket eklemektir.

Okuyucu deneyimleri

Okuyucunun yazınızdan keyif alarak sitenizde vakit geçirmesi seo açısından size pozitif etki oluşturacaktır. Yukarıda somut olarak seo uyumlu makale yazma konusunda sizlere önerile sundum. Şimdi biraz daha okuyucunun okumaktan keyif duyacağı blog yazısı nasıl olmalı ona değinmek istiyorum :

İlk cümleyi kısa tutmaya çalışın : Araştırmalar gösteriyor ki insanlar internette yazı okurken kısa cümleleri okumayı seviyorlar. Bü yüzden yazının daha ilk cümlesini okurken kaçmaması için kısa cümlelerle başlamayı tercih edin. Aynı zamanda satırlar arasındaki genişliği de uzun tutarak insanların yazınızı okurken daralmasını engellemiş olursunuz.

blog-yazisi-ilk-cumle

Alt başlık kullanın : Eğer uzun içerik oluşturuyorsanız içeriğini kesmek için mutlaka alt başlıklara yere vermelisiniz. Aynı tonda yazılmış uzun uzadıya bir yazı hiç bir zaman çekici olmayacaktır. Ayrıca yazınızı okurken acaba buna da yer vermiş mi diye alt başlıklara bakmak isteyen okuyucularınız olabilir. alt başlıkta bunu gören yazınızın tamamını okumak için ikna olacaktır. Eğer alt başlık kullanmazsanız okuyucunuzun merak ettiği konu içerik blokları arasında kaybolabilir.

Son Sözler

Kaliteli blog yazısı sunmak aslında okuduğunuz üzere çok kolay bir iş değil. Hem arama motorlarını hem de okuyucuyu baz alarak yukarıda bahsettiğim adımlarla birlikte yazınızı oluşturabilirsiniz.

Hemen çekinmeyin ve korkmayın!

Dikkat ettiyseniz size yabancı olan terimler hiç kullanmadım. Yani yazınızı destansı ve seo uyumlu hale getirmek için extra eğitim ve yeteneğe sahip olmanıza gerek yok. Sadece emek verip araştırma yapmanız gerekiyor.

Tags

Yorum Gönder

6 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

  1. Hem uzun bir yazı olmuş. Hemde güzel açıklayıcı olmuş. Ne ara sonuna geldim anlamadım. :) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifle okuduğunuz bir yazı olmasına sevindim :) Teşekkürler

      Sil
  2. Başarılı... Google ı seviyoruz

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle yazı tam amacına uygun olmuş tebrikler :) Hemen eklemek isterim bu yazıları uzun tutmak isterken başlıklara bölmek okuyucunun gözünü korkutmadan takip etmesine de olanak sağlar.

    YanıtlaSil
  4. Emek harcanarak hazırlanmış bir makale kalemine sağlık Poyraz. Bugünlerde SEO uyumlu makalenin varlığını sorgular durumdayım. Çünkü şahit olduğum bazı olaylar aslında SEO kurallarına tamda uymuyor. Uymadığı halde ilginç derecede yükselişler oluyor. Google'ın neye önem verip vermediğini anlamak gerçekten zor.

    YanıtlaSil
  5. Bilgiler için teşekkür ediyorum
    10 yıldır yazıyorum ama hiç dikkat etmemiştim SEO ya
    bloğumla ilgili sizden yardım almam lazım sanırım :)
    neler yapmalıyım az çok anladım aslında ama
    öneriniz varsa yazarsanız sevinirim

    YanıtlaSil

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !