Google Meet İle Adım Adım Toplantı Oluşturma

Teknojest
2
google meet toplantı oluşturma

Günümüzün en popüler araçları arasında internet üzerinden görüntülü görüşme imkanı sunan araçları sayabiliriz. Özellikle zoom ‘un gösterdiği başarı ve yakaladığı ivme diğer teknoloji devlerini harekete geçirmiş ve onları yeni adım atmaya zorlamıştır.

Teknoloji devlerinden Google, ne kadar geç kalsa da kısa bir süre sonra uygulamalarını güncelledi. Bu adımla Google meet toplantı oluşturma konusunda tercih edilen bir uygulama haline geldi.

Google Meet uygulaması aslında Google Hangouts isimli görüntülü görüşme ve mesajlaşma programının yenilenerek iki ayrı gruba ayrılması sonucu görüntülü görüşme alanındaki yeni uygulamasıdır. Bu servis görüntülü görüşme yapmak isteyen şirket ya da eğitim sektörlerine hizmet vermek amacıyla tasarlanan ve görüşme kapasitesi 250 kullanıcıya kadar çıkan bir uygulamadır. Bu uygulamaya sahip olmak isterseniz Google Play Store ya da Apple App Store uygulamasından indirebilir ya da bilgisayarınız da kullanacaksanız program indirmeden internet tarayıcınız üzerinden kullanabilirsiniz.

Gmail sayfasında hemen sol sidebar kısmında bunu kullanmak mümkün. Gelin şimdi biraz daha konumuzu detaylandıralım:

Google Meet Ne İşe Yarar?

Özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs süreci sonrası insanlar sosyal mesafeyi korumak ve teması azaltmak için yeni çözüm arayışlarına girdiler. Bu arayışlardan biride eğitim, konferans ya da iş toplantısı gibi topluluğun bir arada bulunmasını gerektiren organizasyonlara çözüm bulmaları gerekti.

İlk akla gelen bu organizasyonları uzaktan yapmak oldu ve bizler de bu aşamada uzaktan görüntülü görüşme veren sistemler arayışına girdik.

Google Meet bu aşamada yıldızı parlayan uygulamalar arasında yerini aldı ve kullanıcılarına uzaktan eğitim, toplantı gibi ihtiyaçları için görüntülü görüşme olanağı sağlamaya devam etti.

Google Meet Uygulamasını Kimler Kullanır?

Google Meet uygulamasını kullanmak isteyenler için aslında bir sınır yoktur. Ama sistem toplantı mantığıyla çalıştığı için yoğunlukla eğitimciler, öğrenciler, konferans katılımcıları ya da iş toplantısı katılımcıları kullanmaktadır. Kullanım için tek ihtiyacınız olan Google Play Storeveya Apple AppStoreüzerinden uygulamayı indirmek ya da Gmail hesabınız ile internet tarayıcısından bağlanmak.

Google Meet Uygulaması Hangi Özellikleri Barındırır?

Google Meetuygulaması isterseniz 250 kişiye kadar konferans görüşmesi ya da canlı yayın yapma özelliği barındırmaktadır. Ayrıca program son aldığı güncellemeler ile loş ışıkta video kalitesi dengeleme ve ses özellikleri arasında arka plan gürültü filtreleme yeteneğiyle ön plana çıkıyor.

Toplantı düzeninde şu an için ekranınızda 16 katılımcının görüntüsünü görebiliyorsunuz. Hangi kullanıcıları görmek istediğinizi siz seçiyorsunuz. Ayrıca görüntülü görüşme esnasında PowerPoint sunusu, [powerpoint ile ekran videosu kaydetme] internet tarayıcı sekmesi ya da pencere paylaşabilir diğer katılımcıların görmesini sağlayabilirsiniz. Bu özellik ile ekranınızı paylaşabilir diğer katılımcılar sunduğunuz raporları ya da görselleri ekranlarında takip edebilirler.

Bu uygulama kullanım ihtiyacınıza göre 3 çeşitte sunulmaktadır. Seçeceğiniz pakete göre isterseniz kullanıcılara birer telefon numarası oluşturulmakta ve toplantı esnasında kullanıcı Wi-Fi veya hücresel veri olmayan bir yerde bile olsa toplantıya katılabilmektedir. Ayrıca toplantı isteklerinizi kullanıcılar Google Takvim uygulamalarına kaydederek sadece tek bir dokunuşla kullanıcılarınız toplantılarınıza katılabilir.

Ve en önemli özelliklerinden biri de yaptığınız görüşmeleri kayıt edebiliyor ve isterseniz daha sonra tekrar izleyebiliyorsunuz. Böylece görüşmeye odaklanabiliyor aynı anda not almak derdine düşmüyorsunuz.

Google Meet Uygulaması Güvenli Mi?

Google Meet uygulaması sağlayıcısı olan Google bildiğiniz gibi çok uluslu bir Amerikan şirketidir. Uygulamalarının en çok kullanıldığı Amerika Birleşik Devletlerinde bu uygulama benzeri başka firma veya şirketlerin uygulamaları gizlilik politikaları ile güven vermediği için kullanımları yasaklanmıştır. Bu yasaklar ile güven konusunda Google Meet rakipleri arasında sıyrılmıştır. Şu ana kadar bilinen bir güvenlik açığı henüz açıklanmamış ya da iddia edilmemiştir.

Google Meet Uygulaması Nasıl Çalışır?

Kullanıcılar öncelikle uygulamayı edinmeleri gerekmektedir. Dediğimiz gibi akıllı telefon ya da tabletlerinden bağlanmak isteyenler Google Play Store ya da Apple App Store üzerinden uygulamayı indirmeleri gerekmektedir. Uygulamayı indirdikten sonra bir G-Suite hesabı açmanız gerekmektedir. G-Suite hesabı ile Google uygulamaları olan Gmail, Google Drive, Google Meet, Google Takvim ve Google Dökümanlar olmak üzere web uygulamalarından profesyonel olarak yararlanmanızı sağlar. Eğer ki bu hesaptan yararlanmak istemiyorsanız normal Gmail hesabınızda iş görecektir.

Gmail hesabınıza giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan kenar çubuğunda Google Meet kısmını göreceksiniz. Burada size iki seçenek vermektedir:

  • Toplantı Başlat
  • Toplantıya Katıl.

Toplantı başlat dediğiniz zaman sizden kamera, hoparlör ve mikrofonunuza erişim için izin isteyecektir. Bu izinler hesabınız aynı olsa bile her yeni cihaz için tekrar istenecektir. Daha sonrasında görüşme hazır olduğunu bildiren bir ekran gelecek ve burada toplantıya katıl butonuna basmanız gerekecektir.

Toplantıya katıl butonunu hemen altında toplantı kodu bulunmaktadır. Bu kod ile isterseniz link olarak mesajlaşma uygulamaları ile ya da mail ile katılımcıları davet edebilirsiniz. Gmail hesabınızda kayıtlı kullanıcıları davet etmek veya eklemek için ekranın sol üst kısmında bulunan katılımcı simgesine tıklamanız gerekmektedir. Burada katılımcı listesi önünüze gelecektir bu aşamada katılımcı ekle sekmesine basarak adres defteriniz de kayıtlı kişilere toplantı daveti gönderilecektir.

Bir toplantıya katılımcı olarak katılmak istiyorsanız tek yapmanız gereken görüşme yöneticisinin size gönderdiği davet linkinde bulunan toplantıya katıl sekmesine tıklamak ve gerekli izinleri vermek.

Uygulamanın Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Her uygulama da olduğu burada da avantaj ve dezavantajlardan bahsetmek mümkün.

Avantajları arasında çoklu kullanıcı seçeneği, ekran paylaşma özelliği, toplantı kayıt özelliği, internet olmadan görüşme, ileri tarihli toplantı oluşturma ve toplantı davetlerine kolay katılım gibi seçenekler sıralanabilir.

Ayrıca uygulama diğer mail ve görüşme uygulamalarına da davet gönderebilir ve katılımcı çağırabilirsiniz. Bildiğiniz gibi diğer görüntülü görüşme uygulamalarının izinsiz bilgi depolaması yaptığı ve güvenilir olmadıkları iddiaları son zamanlarda çok konuşulur oldu. Bu yüzden şu an için bilinen güvenirliliği ile en büyük avantajını oluşturmakta.

Gelelim dezavantajı konusuna

En büyük dezavantajları arasında göstereceğimiz şey ücretli olmasıdır. Her ne kadar şuan tüm Dünya da 30 Eylül 2020 tarihine kadar ücretsiz kullanım hakkı tanısa da bu tarihten sonra 100 kişiye kadar 60 dk süreyle görüşme yapabileceksiniz.

Ayrıca uygulama sürekli geliştirildiği için bazı kullanıcıların sayfayı kapatmasına rağmen görüşmeden ayrılmadığı sistemin masaüstü uygulaması değil web tarayıcı uygulaması olmasından ve hoparlör, kamera ve mikrofon izni almasından dolayı toplantıya devam ettiği görülmüştür.

Bu yüzden sayfayı kapatmadan önce toplantıdan ayrıldığınıza muhakkak emin olmanız gerekmektedir. Bu izinlerden dolayı ayrıca Google Meet uygulamasına girer girmez direk olarak toplantılarda kamera ve mikrofon açılmasının önüne geçmek her toplantı için katılım seçeneğinizi belirlemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde otomatik izinler dolayısıyla her toplantı onayınıza sunulmadan kamera görüntünüz ile başlayacaktır.

Google Meet İle Toplantı Oluşturma Adımları

  • Gmail i açın.
  • Sol sidebar menüde “Toplantı Başlat” a tıklayın.
  • Açılan menüde kamera ve ses ayarlarını yapın.

Google meet toplantı başlatma

Bir sonraki sayfada toplantıya katılacak kişilere davet göndererek toplantıyı başlatabilirsiniz:

Gmail ile toplantıyı başlatabildiğiniz gibi direkt meet.google.com adresine giriş yaparak da toplantıyı başlatabilirsiniz.

Toplantıya nasıl katılım sağlanır?

Birisi size davet gönderdiyse mail adresinizi eklemiş olacak ve siz de mail olarak davet alacaksınız. Bu davet linkine tıklayarak harici bir program kurmadan toplantıya katılabilirsiniz.

Bir mail daveti vs almadıysanız toplantıya ait kodu girerek de giriş yapabilirsiniz.

İleri tarihli toplantı daveti nasıl gönderilir?

Toplantı elbette anlık olacak değil ya! İleri bir tarih için davet göndermek için takvim uygulamasını kullanmamız gerekiyor.

  • Calendar.google.com sayfasına giriş yaparak yeni bir etkinlik oluşturun.
  • Etkinlik seçeneklerinde görüntülü görüşme eklemenize imkan verecek seçeneği seçin.
  • Kişileri de ekledikten sonra daveti gönderebilirsiniz:

google takvim ileri tarihli davet

Online sınav nasıl hazırlanır?

Son Sözler

Gelişen ve sürekli yenilenen teknoloji dünyası hayatımızda yeni kapılar açıyor. Özellikle son yüzyılda büyük ilerleme gösteren iletişim dünyası vazgeçilmezlerimiz arasına birçok yenilik ekledi.

Bazı özellikler belki de yıllardır vardı fakat hem kullanım oranının yaygın olmaması hem de kullanım ücretlerinin yüksek olması nedeniyle bazı teknolojilerin yaygınlaşması uzun süreler almıştır. Örneğin görüntülü görüşme teknolojisi ilk olarak 1964 yılında kullanılmış fakat bu teknoloji daha ilkel bir altyapı ile sağlandığı için hareketsiz görüntüleri aktarmakta idi. Fakat bu teknoloji hem kullanımında istenilen verimi alamaması ve kullanım ücretlerinin yüksek olması için yaygınlaşamadı. Ama insanoğlu görüntülü görüşme hayalini hiç bırakmadı ve bu teknoloji yenilenerek günümüze kadar ulaştı.

Bu teknolojiyi kullanmak için bazı cihazlara ve bu cihazlarda program ve yazılımlara ihtiyaç duymaktayız. Bunların en başında da Google ürünleri geliyor. Ben de bu yazımda Google meet toplantı oluşturma konusunda aklınıza takılanları gidermeye çalıştım. Sorularınızı ve tecrübelerinizi yorum bölümünde paylaşabilirseniz sevinirim.

Görüntülü görüşme uygulaması olarak hangi uygulamaları tercih ediyorsunuz?

Yorum Gönder

2 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

  1. Google Meet ile alakalı bir çok şeyi biliyordum ama toplantı oluşturmayı bilmiyordum. Birçok yerde araştırma yaptım ama en sağlıklı bilgileri sizin web sitenizin de bulabildim. Teşekkürler teknojest yönetimi.

    YanıtlaSil

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !