Anket Nasıl Hazırlanır - Kullanabileceğiniz 3 Ücretsiz Araç

Teknojest
1
anket-nasıl-hazırlanır

Anket, kitlelerin nabzını ölçmek ve ona göre değerlendirme yapmak için kişilerden çeşitli konularda, planlı ve standart biçimde bilgi almak için geliştirilmiş olan bir yöntemdir. Geçerliliği ve güvenilirliği %100 olmamasına rağmen pahalı olmaması, kolayca binlerce insandan görüş alma imkanını sunması amacıyla her türlü sosyolojik araştırmalarda tercih edilmektedir.

Peki anket nasıl hazırlanır ?

Belki de şimdiye kadar bir parçası olduğunuz anketler çok farklı şekillerde uygulanabiliyor. Anket çeşitleri nelerdir derseniz :

  1. Yüz-yüze
  2. Posta aracılığıyla
  3. Telefonla
  4. Gözlem altında

Yukarıdaki yöntemlerden tahmin edeceğiniz üzere en kolayı, bir mail ya da sosyal medya aracılığıyla yani online olarak bir formun hazırlanıp kullanıcıya iletilmesidir. Bunu hazırlamak için de google docs ya da excel aracılığıyla bir çalışma yapacağız. Yalnız konumuz anket hazırlama olduğu için hangi yöntemi kullanırsanız kullanın ortak bazı özelliklerden yazımda kısaca bahsetmek istiyorum :

Anketlerde kullanılan soru tipleri

İstenilen bilgilere ulaşmak ve tüm katılımcılar tarafından anlaşabilmek, soruların hazırlanmasındaki en büyük problemlerdendir. Sorular hazırlanırken aşağıda belirtilen üç madde özellikle göz önünde bulundurulmalıdır:

  1. Hedef kitlenin eğitim düzeyi ve diğer özellikleri,
  2. Anket formunun amacı,
  3. Soruların anket formu içerisinde nasıl sıralanacağı

Peki soru tipleri nelerdir ?

Açık uçlu sorular : Bu tip sorularda kullanıcıların kendi cevaplarını vermeleri için bir alan bırakılır. Fakat bazı dezavantajları da vardır. Kullanıcının yanıt verebilmek için daha fazla zaman ihtiyaç duyması ve sonuçların analizinin zor olması bunlardan sayılabilir.

Kapalı uçlu sorular : Bu sorular da klasik olarak yanıt seçenekleri sunulan ve kullanıcının bu seçenekler arasında seçmesi sağlanan soru tiplerindendir. Daha uyumlu ve düzenli sonuçların alınması mümkündür fakat muhtemel tüm yanıtların şıklar arasında olması önemlidir.

Evet gelelim şimdi google anket nasıl hazırlanır konusuna…

1 – Google form ile anket hazırlama

Google form ile sanırım iletişim formu oluştururken ya da doldururken tanışmışsınızdır.

Muhtemel tüm soru tiplerini içerisinde barındıran Google form, size etkili bir anket hazırlayıp analiz etme imkanını veriyor. Çoklu seçenekli sorular, lineer ölçekleme, form arka plan değiştirme gibi işlemleri kolayca yapabilirsiniz. Sadece bir Google hesabınızın olması yeterli !

Gelin şimdi birlikte ilk anketimizi oluşturalım :

Buradaki [https://docs.google.com/forms/] adrese Google hesabınızla giriş yaparak sağ alt köşedeki + (yeni form oluştur) butonuna tıklayın.

Karşınıza formunuzu oluşturabileceğiniz ekran gelecek. İlk adımda formunuza isim ve açıklama verebilirsiniz :

google-form-baslik

Bir sonraki adımda sorularınızı oluşturabilirsiniz. Aynı pencere üzerinde birden fazla seçeneğe sahip olun soruları belirleyerek anket oluşturmaya devam edin.

google-form-sorular

Seçenekler türkçe ve yanında görsel bir öğesi olduğundan anlaşlır olduğunu tahmin ediyorum. O yüzden tek tek açıklamayı gerekli görmüyorum.

Peki sağ taraftaki butonlar ne işe yarıyor ?

 

google-form-bolum-ekleme

  • + : Yeni soru ekleyebilirsiniz
  • TT: Yeni bir başlık ve açıklama girecek kısım oluşturabilirsiniz
  • Resim-Video : Alt alta görseli bulunan bu butonlarsa yesinde anketinize resim yada video ekleyebilirsiniz.
  • = : Anketi bir yerde bölüp yeni sayfaya geçmesi için yeni kısım oluşturabilirsiniz.

Yine doldurulması zorunlu olan kısımları yukarıdaki resimde göreceğiniz üzere “Gerekli” olarak işaretleyebilirsiniz.

Tüm bunların yanında sağ üst köşedeki ayarlar sekmesine tıklayarak formun genel görünüşü ve ayarları hakkında düzenleme yapabilirsiniz. Örneğin formu dolduran kişiye bir teşekkür mesajı yayınlatabilir ya da mail adresi girişiyle sadece bir kez yanıt verilmesini sağlayabilirsiniz.

google-forms-ayarlar

Sonuçlar :

Sonuç ekranı da gayet görsel bir şekilde hazırlanmış durumda. Anketinize katılanlar yanıtları verdikçe pasta grafik şeklinde durumu inceleyebilirsiniz :

google-forms-sonuclar

2 – Excel ile anket oluşturma

Belki de şimdiye kadar hiç duymadığınız bir yöntem excel ile anket oluşturmak. Microsoft bunu yaklaşık 2 yıl önce duyurdu ve sadece online versiyonda mümkün!

  • Şimdi one drive hesabınıza giriş yapın.
  • Yeni > excel survey yolunu izleyin.

microsoft-excel-anket

Oluşturacağınız ankete bir isim verin ve Create butonuna basın. Karşınıza alışık olduğunuz klasik excel penceresi gelecek. Bu alanda yukarıda google form kısmında anlattığım gibi benzer şekilde başlık, açıklama ve anket sorularını hazırlayabilirsiniz.

microsoft-excel-anket-hazırlama

Burada dikkat edin sorular oluşturdukça arka planda excelde sütün başlarına sizin sorularını gelecek. Ankete katılanlar doldurdukça sonuçlar bu excel dosyasında yer alacak.

Her zaman olduğu gibi yaptığınız çalışmayı önizleme yapabilir ve paylaşabilirsiniz.

Video seçenekli anket nasıl hazırlanır

Tüm anket hazırlama servislerine bakarsanız çoğu, yazı ve resim odaklı. Yani seçenek olarak sadece yazı veya resim sunabiliyorsunuz. Peki ya video seçenekli bir anket yapmak istesek ?

Yakın zamanda karşılaştığım ve video seçenekli anket nasıl hazırlanır sorunuza yanıt olacak servisi sizlere tanıtmak istiyorum:

ClipChoose seçenekler arasına video koymanıza imkan veren güzel bir anket hazırlama servisi. Toplamda 12 adet youtube üzerinden videoyu şıklar arasında yerleştirebiliyorsunuz.

Kullanımı ise ingilizce olmasına rağmen gayet basit. Anasayfaya ulaştığınızda mail ve şifre ile hemen üyelik gerçekleştirebiliyorsunuz. Aşağıdaki resimdeki göreceğiniz gibi  Create butonuna basarak üyelik işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

 

video-secenekli-anket-hazırlama

 

  • Şimdi sıra anketi oluşturmaya geldi. Sorunuzu Create a question kısmına yazıyorsunuz (Türkçe karakterler sıkıntı çıkarıyor, dikkat edin.)
  • Sorunuza kategori ekleyin.
  • Videoların yer aldığı youtube url sini sırasıyla Add video butonuna basarak ekleyin

video-secenekli-anket-hazırlama-2

Evet anketiniz hazır! İlgili url yi arkadaşlarınıza göndererek oylamalarını isteyebilirsiniz.

Örnek anket : http://clipchoose.com/clipchoose/?qid=2KB

Öğrencilerinizi quiz yapmak ya da arkadaşlarınıza interaktif bir durumu oylamalarını istemek için video seçenekli anket hazırlamak isteyebilirsiniz. Bu ve buna benzer durumlar için ClipChoose servisi tam da aradığınız özellikte.

Son Sözler

Anket nasıl hazırlanır sorunuza yanıt olabilecek iki önemli seervisi sizler için paylaştım. Aslında internette onlarca site bulabilirsiniz fakat var olan hesaplarınızla ve güvenilir bir servis ile bunları yapmak istersiniz diye google form ve microsoft excel e öncelik vermek istedim.

Ben google ın biraz daha kullanışlı olduğunu düşünüyorum. İlaveten her iki serviste de kısıtlamalar mevcut. Mesela metin düzenlememesi yapamamak gibi.

Söz sizde : Hangi servisin daha kullanışlı olduğunu düşünüyorsunuz

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

  1. Anket için sürekli farklı servislere yöneliyordum. Aslında tam da yanı başımızda, ücretsiz üstelik hesabımız olan google servisi de varmış!
    Bilgi için teşekkürler üstad!

    YanıtlaSil

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !