Linkedin Nedir Ne İşe Yarar? Profesyonel Kullanım İçin 10 İpucu

Teknojest
5
linkedin-nedir-ne-ise-yarar

Sosyal ağlar artık günümüzün vazgeçilmez bir parçası. Çoğu aynı amaca sahip olsa da bazı özellikleri bakımından ayrılan birbirinden farklı sosyal ağlar internette mevcut. Bunlardan bir tanesi de sürekli duyduğunuz ve bu yazıyı okuduğunuza göre de şimdiye kadar ilgi göstermediğiniz Linkedin.

Peki  Linkedin nedir ve linkedin ne işe yarar ?

İlginçtir ki google aramalarına göz attığım zaman genellikle insanlar sosyal paylaşım butonları arasında In butonunu gördüğünden in ne demek şeklinde de arama gerçekleştiriyorlar. Aslında bir şekilde bu ağa bir merak var ama kullanım açısından bir eksiklik söz konusu. Şimdi gelin bu eksikliği gidermek için sizlere hazırladığım yazıma geçelim :

Linkedin nedir ?

Linkedin, 380 milyondan fazla üyesi bulunan dünyanın 3. büyüklükteki sosyal ağı olarak kullanıcılarının profesyonel anlamda iş ve kariyer paylaşımlarının bulunduğu bir sosyal sitedir.

2003 yılında kurulan bu ağ facebook ve twitter dan sonra en fazla aylık ziyaretçiye sahiptir. Facebook ve twitter dan farklı kılan özelliği ise kullanıcıların genellikle üniversite, iş ve kariyer konularında paylaşımlarda bulunması.

Linkedin bir facebook değildir. Facebook da paylaştığınız her şeyi bu ağda paylaşmak abes kaçabilir.

Linkedin Ne işe yarar ?

Linkedin, profesyonel anlamda iş yaşantınızda ihtiyaç duyabileceğiniz aynı işi icra eden kişilere ve bu kişilerin çalıştığı firmalara ulaşmanızı sağlar. Bunun yanında kariyer planlamanızda ihtiyacınız olan araçlara bu ağ sayesinde kolayca ulaşabilirsiniz. Bu da demek oluyor ki hayalinizdeki iş olanaklarına ve piyasanın gereksinimlerine daha kolay bir şekilde ulaşmak mümkün.

Eğer bir işletme sahibiyseniz tam tersi bir şekilde aradığınız çalışanı daha kolay bir şekilde bu ağ içerisinde bulabilirsiniz.

Linkedin nasıl kullanılır ?

Diğer ağlarda eminim üyelik işlemi gerçekleştirmişsinizdir. Aynı şekilde burada da bir mail adresiyle birlikte kişisel bilgilerinizi doğru bir şekilde yazarak üyelik işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Üyelik işlemini gerçekleştirirken bilgilerinizi doğru vermeye özen gösterin. Bir kariyer fırsatı ayağınıza gelebilir ve de servisin ağınızı genişletmek adına size sunacağı kişiler doğru kişilerin olması için bu gereklidir.

Şimdi hemen bu adresi ziyaret ederek sağ üst köşedeki bugün katılın linkine tıklayarak üyelik işlemini başlatın !

linkedin-uyelik

 

Şimdi gelelim bu sosyal ağın inceliklerine …

1-Genel profil url nizi düzenleyin

Profilinize profesyonel hale getirmek ve akılda kalıcılığı artırmak adına genel url yerine sizin belirleyeceğiniz hatta isim ve soy isimden oluşan yapıyı oluşturmanız gerekmektedir.

Örnek : ‘http://www.linkedin.com/in/poyrazsahin’

Genel profil url nizi bu şekilde oluşturmak paylaşım ve hatırlanma açısından oldukça faydalı olacaktır. Şimdi bu adrese tıklayarak url nizi düzenleyebilirsiniz.

2- Arka plan resmi ekleyin

Facebook ve twitter da olur da linkedin de olmaz mı? Haziran 2014 yılında gelen güncellemeyle birlikte artık kullanıcılar kendi arka plan resimlerini ekleyebiliyorlar. Siz de profesyonelliğin gereksinimi olarak ve iş hayatınızı yansıttığınız ortamda olduğunuzu aklınızda tutarak uygun bir resim ekleyin.

linkedin-arkaplan-resmi

Profil sayfanızda ike yukarıdaki resimdeki gibi arka plan fotoğrafı ekle linkine tıklayarak ekleyebilirsiniz.

3-Genel görünüm ayarlarınızı düzenleyin

Google gibi arama motorlarında isminizi arayanlara nasıl görüneceğinizi ya da görünmek istemeyeceğinizi ayarlayabilirsiniz. Bunun için yine genel profilinizi özelleştirin kısmından kimsenin sizi bulmamasını ayarlayabilir ya da sınırlı bilgileri görmelerini sağlayabilirsiniz.

4-Çalışmalarınızı dosyalarla gösterin

Bu servisin profilinize bazı dosya türlerinde dosya eklemenize imkan verdiğini biliyor muydunuz ? Tamamladığınız bir proje ile ilgili genel görüntüyü içeren dosyanızı, sunumunuzu profil sayfanızla ilişkilendirebilirsiniz. Bunun için yine profilinize pozisyon eklediğinizde çıkan seçenekleri kullanmalısınız.

linkedin-pozisyon-dosya-ekleme

5-Arama kaydetme özelliğinden yararlanın

Linkedin size iş ararken kullandığınız 10 arama sorgusunu kaydetmenize ve yeni ilanlar çıktıkça size otomatik gönderim yapılmasına izin veriyor. Bunun için üst taraftaki arama çubuğunda sorgunuzu çalıştırabilir, aynı sorguya tekrar ulaşmak için kaydedebilir ve yeni ilanları belirli periyotta otomatik almak için ayarlama yapabilirsiniz.

linkedin-arama-kaydetme

6 – Aradığınız iş fırsatını yakalayın

Kariyer sosyal ağı olup da iş arama modülü olmadan da olmazdı elbet! Buradaki link üzerinden seçtiğiniz pozisyondaki iş ilanlarını arayabilir ve belirli kıstaslar için filtreleyebilirsiniz. Bunn yanında yukarıda belirttiğim gibi arama sorguzu kaydedebilir ve yeni iş ilanlarından otomatik haberdar olabilirsiniz.

7 – Bağlantılarınızı dışa aktarın

Eğer bağlantıda olduğunu kişileri farklı bir platform üzerinde de saklamak istiyorsanız linkedin, kişileri dışa aktarmanıza izin veriyor. Üst menüden iletişim ağı nı seçip sayfanın altındaki bağlantıları dışa aktar linkine tıklarsanız farklı formatta dışarı aktarma seçeneklerinden birini seçerek kaydedebilirsiniz.

8 – Linkedin güncellemelerini twitter da paylaşın

Eğer paylaştıklarınız otomaitk olarak twitter da da paylaşılsın istiyorsanız bu mümkün. İlk olarak twitter hesabınızı linkedin hesabınıza bağlamalısınız. Bunun için profil fotoğrafınızın olduğu kısımda hemen sağ tarafta yer alan iletişim bilgileri kısmına tıklayarak twitter linkine tıklamınız ve gerekli izinleri vermeniz gerekmektedir.

Daha sonra paylaşım yaparken aşağıdaki resimdeki gibi herkes + twitter seçeneğini seçmelisiniz :

linkedin-twitter-bagla

9 – Etiketleme özelliği burada da geçerli

Facebook ve twitter dan alıştığımız @ simgesine tıklayarak kullanıclardan bahsetme özelliği burada da geçerli. Eğer mercedes firmasının yaptığınız güncellemeden haberdar olmasını istiyorsanız @ işareti ile birlikte mercedes yazmaya başlamanız yeterli olacaktır :)

10 – Profilinizi kimler görüntüledi

Belki yıllardır facebook da hilesi yapılmak istenen bu özellik resmi olarak linkedin de mevcut. Kimin profilini ziyaret ederseniz bu ona bildirim olarak gidiyor. Siz de bu sayede profilinizi kimler ziyaret etmiş görebiliyorsunuz. Bu size bildirim olarak geldiği gibi istediğiniz zaman da üst menüden profil > profilinizi kimler görüntüledi yolunu izleyerek de görebilirsiniz.

Son Sözler

Detaylı bir yazıyla aklınıza takılan linkedin nedir ne işe yarar sorusunun yanıtını vermeye çalıştım. Umarım basettiğim 10 ipucu ile birlikte sizlere kaynak niteliğinde bir yazı sunmayı başarabilmişimdir.

Tags

Yorum Gönder

5 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

  1. üyeyim fakat ne işe yarar bilmiyordum. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Linkledin ülkemiz de çok sık kullanılan sosyal ağ platformu değil. Bende kayıtlıymışım, bunu yeni öğreniyorum. Belki de dikkatimi çekmedi kayıt olduktan sonra. Ama iyi bir Sosyal ağ platformuna benziyor, İnstagramı nasıl geçmiş orasıda merak konusu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seviyeli bir platform. Aynı zamanda iş fırsatları olarak da insanların birbirini takip ettiği ve iş teklifleri ilettiğini de rahatlıkla belirtebilirim.

      Sil
  3. İş hayatına kariyerini sağlamlaştırmak amacıyla tutunan insanların kullanması gereken bir platform Linkedin. Açıklama güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  4. Hep merak etmişimdir. Nedir bu linkedin diye. Kafamda bir şablon oluştu yazınız sayesinde. Teşekkürler

    YanıtlaSil

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !