Popüler Servislerde Arama Geçmişi Nasıl Temizlenir?

Teknojest
0
arama-geçmişi-nasıl-temizlenir

Herhangi bir site ya da servis üzerinde arama geçmişi kayıtlarının saklanması sonradan hızlı bir şekilde ulaşma işinizi kolaylaştıran bir durum. Fakat bu kayıtlara sizin haricinizde birilerinin ulaşma ihtimali olması sanırım da pek de istediğiniz bir durum değil !

Bilgisayarınızı ya da hesaplarınızı sizin haricinizde birilerinin ulaşma ihtimali varsa en iyisi arama geçmişi temizleme işini sıklıkla yapmak olacaktır. Peki facebook, youtube, google gibi popüler servislerde arama geçmişi nasıl temizlenir ?

1 – Facebook arama geçmişi nasıl temizlenir

Facebook da kişi ya da sayfa araması yaptığınızda daha sonradan kolay erişim olsun diye facebook bu arama sorgularını kayıt altına alır ve tekrar arama yaptığınızda karşınıza ilk bunları çıkarır.

Bunları görmek ve silmek için :

İlk olarak hesaba giriş yapın ve sağ taraftaki aşağı yönlü ok tuşuna tıklayarak “hareketler dökümü” nü seçin.

Sol tarafta yer alan kısımda “daha fazla” seçeneğine tıklayın ve açılan menüden “ara” yı seçin.

facebook-arama-gecmisi-temizle

Şimdi karşınıza zaman aralıklarıyla ayrılmış tüm arama sorgularınızın olduğu sayfa gelecek. Burada istediğiniz aramayı sağ taraftaki iptal seçeneğine tıklayarak birer birer yapabilirsiniz. Ya da tüm arama sorgularını temizlemek istiyorsanız arama kayıtlarını sil seçeneğine tıklayabilirsiniz.

facebook-arama-geçmişi-temizle-2

2 – Youtube arama geçmişi nasıl temizlenir

Sıra geldi belki de en önemlisine. Genellikle google chrome da gmail ile hesabınıza bağlı olduğunuzda yapılan google aramaları ve youtube aramaları otomatik olarak saklanıyor. Özellikle yaş sınırlaması olan bir video youtube da izlediyseniz bu arka planda saklı kalacağından başkalarının görme ihtimali de çok olabilir.

Peki bu riskten nasıl kurtulabilirsiniz ?

Youtube anasayfasına hesabınızla giriş yaptığınızda sol taraftaki hamburger menüyü tıklarsanız resimdeki gibi seçenekler çıktığını göreceksiniz.

Bu seçeneklerden geçmiş i tıklayın.

youtube-arama-geçmişi-temizle

Yeni bir sayfada izleme geçmişi ve arama geçmişi olarak iki farklı sekme göreceksiniz. İzlame geçmişinde daha önce izlediğiniz videoları, arama geçmişinde ise daha önce aradığınız sorguları görebilirsiniz. Bu sayfadan tüm geçmişi tek tıkla ya da birer birer silebilirsiniz.

youtube-gecmişi-temizle

3 - Google arama geçmişi nasıl temizlenir ?

Gelelim google arama geçmişi nasıl temizleni konusuna. Google her türlü arama sorgularını yaptığınız önemli bir servis. Bu yüzden diğerlerine nazaran geçmiş sorgularınız burada daha kabarık olabilir.

Bu kabarıklıkta kaybolmamanız için google filtreleme arayüzü konusunda başarılı bir çalışma yapmış. Örneğin hangi google servisindeki geçmişi görmek ve silmek istiyorsunuz bu seçebiliyorsunuz. Ya da belirli bir tarih aralığındaki geçmiş sorguları görüntüleyebiliyorsunuz.

google-arama-geçmişi-temizleme

Arama sorgularını birer birer silmek isterseniz aktivitenin sağındaki dikine 3  nokta simgesine tıklarsanız silme komutunu göreceksiniz.

google-arama-silme

Eğer ki şimdiye kadar yaptığım tüm ürünlerdeki tüm sorgular silinsin istiyorsanız sol taraftaki hamburger menüye tıklayıp “delete activity by” seçeneğini tıklamanız gerekir. Açılan sayfada zaman aralığını all time seçerek tüm geçmişi temizleyebilirsiniz.

google-tüm-geçmişi-temizle

 

 

Son Sözler

Gördüğünüz gibi gmail hesabınızla giriş yaptığınız servislerdeki aramalar bir yerlerde tutuluyor. Elbette hesap bilgilerinize sahip olmayan kişilerin bu bilgilere erişim imkanı yok fakat ortak bilgisayar kullanıyorsanız hesabınızın açıkta kalma ihtimaline karşı bu bilgilere erişim sağlanacağını unutmayın.

Peki ya telefonda arama geçmişini nasıl silerim?

Google hesabınızla senkron olduğundan tüm sorgular ortak bir yerde toplanıyor. Yani görmek ve silmek istediğinizde web deb yukarıdaki şekilde yapabilirsiniz.

Evet facebook, youtube ve google gibi servislerde arama geçmişi nasıl temizlenir konusunda sizlere yardımcı olacak yazımı tamamladım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder (0)
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !