İnfografik Nedir ? Power Point İle Ücretsiz İnfografik Nasıl Hazırlanır

Teknojest
4
infografik-nasıl-hazırlanır

Bir resim 1000 kelimeden daha fazla şey anlatabilir.

Evet çoğu kez böyle bir şeye şahit olmuşsunuzdur. Kelimelerce anlatılan şeyi kimi zaman sıkıldığınızdan kimi zaman akıcılığının bozulmasından anlayamayıp, tek bir görselle işi kavramışsınızdır.

İnfografik, son zamanlarda internette adını sıklıkla duyduğumuz bir konu. Ben de özellikle backlink almak için bile kullanın denilen bu aracı sizlere tanıtmak istedim.

İlk olarak infografik nedir onu tanımlayalım :

Kelime manası olarak ingilizce info ve graphic kelimesinin birleşimiyle oluşturulmuş, “bilgiyi görsel olarak sunma“ olarak dilimize çevrilmiştir. Bildiğiniz gibi artık günümüzde internet paylaşımlarının çoğu görsel öğelere odaklı. Kimse uzun uzadıya yazılı metinleri okumayı tercih etmiyor. Sosyal medyadan takip ettiğiniz üzere bir hikaye yada bir özlü söz bile resim dosyası haline getirilerek paylaşılıyor. Durum böyle olunca ilgiyi çekmek ve herkesin okumasını sağlamak için görsel araçlar çok daha önem kazanmaya başlıyor.

Kısa bir paylaşımda bile görsel öğeye odaklandığımızı düşündüğümüzde daha uzun metinlerin resimlerle paylaşıldığında ne kadar etkili olacağını düşünebiliyor musunuz ?

Örneğin şu yazımı ya da önceki yazılarımı kısa kısa metinler ekleyerek infograik halinde sunsam ne kadar güzel olurdu değil mi ?

Hangi sektörde olursanız olun insanlar sonuca odaklanıyor. Ve reklamınızı da doğru yapabilmek için bu sonucu insanların anlayacağı dilde görsel olarak sunmalısınız. Çünkü rakam olarak 1000 TL bir şeyi ifade etmeyebilir. Eğer siz önceki ve sonraki yılların kıyaslamasını grafik halinde yaparsanız gelişimi daha iyi örneklemiş olursunuz.

İnfografik oluşturmanın faydası nedir ?

  • Akılda kalması kolaydır.
  • Yapılan haberi ilgi çekici hale getirir.
  • Kısa sürede bilgi aktarımı sağlanır.
  • Anlatım biçimi bakımından sıkıcılıktan uzaktır, eğlencelidir.
  • Karmaşık ve yoğun gibi görünen bilgileri sadeleştirir.
İnsan beyni görsel bilgiyi yazılıdan 3 kat daha hızlı algılar ve okuduklarımızın yalnızca %20 si aklımızda kalırken gördüklerimizin akılda kalma oranı %80’dir.

Neden infografik oluşturmaya ihtiyaç duyarsınız ?

  • İlham verici marka hikayenizi anlatmak
  • Şirketinize yeni başlayacak kişilere rehberlik etmek
  • Sıkıcı pazarlama aktivitenizi dikkat çeken bir çalışmaya dönüştürmek
  • Karışık görünen prosedürü müşterinize basit yolla sunmak
  • Şirket misyon ve vizyonunu anlaşılır halde tanımlamak

gibi durumlar için ihtiyaç duyabilirsiniz.

Power Point ile infografik nasıl hazırlanır ?

Belki başlığı duyduğunuzda şaşırdınız. Böyle bir aracı power point ile oluşturabiliyor muyduk diye kendinize sormuş olabilirsiniz.

İnternette bildiğiniz gibi onlarca araç mevcut. Fakat ingilizce olması, kendi isimlerini filigran eklemeleri gibi sebeplerden ötürü kullanmak isteyebilirsiniz. Kaldı ki hemen hemen her bilgisayarda kurulu olan bir program varken neden onu kullanmayasınız ki?

Aslında şöyle uygulamayı göz önüne getirdiğinizde çizim araçları, renklendirme, görsel öğe ekleme gibi olayların power point de yapabiliyorsak inforgrafik oluşturmak için de bu uygulamayı kullanabiliriz, değil mi ?

Bu uygulamayı kullanmakdaki amacımız :

  • Hemen hemen tüm bilgisayarlarda kurulu bir uygulama
  • Öğrenmesi kolay
  • Sunum yeteneğinizi geliştirmede yardımcı
  • Çeşitli taslaklar bulmayı mümkün hale getirme

Şimdi gelin birlikte ilk tasarımımızı oluşturmaya başlayalım :

Karar vermeniz gereken ilk adım elbette ölçüleriniz. Yapacağınız çalışmanın print edilebilir olacağını göz önüne alırsak 11 x 17 inch tüm ortamlarda paylaşmak için uygun ölçü olacaktır.

Şimdi uygulamayı açarak Design > Slide Size > Custom Slide Size   yolunu izleyin ve aşağıdaki gibi ayarlayın.

power-point-slayt-olcu

İkinci adım bir arka plan belirlemek olacak.. Konunuza uygun renge karar verip Design > Format Background yolunu izleyerek arka plan rengini tamamlayın. (yukarıdaki resimde görebilirsiniz)

Diğer önemli adımda öğeler yerleştireceğimiz için yatay ve dikey hizalandırmayı doğru yapabilmek adına görünümü ızgaralı görünüme taşımak olacaktır. Bunun için View menüsünde ruler, gridlines ve guides kutucuklarını işaretlemelisiniz.

power-point-hizalama

Şimdi yapmanız gereken ilk adımları tamamladınız. Artık gerisi sizin hayal gücünüze kalmış. Yazı başlıkları, şekiller, resimler ekleyebilirsiniz.

Çalışmanızı hazırlarken en çok ihtiyacınız olan şey ikon olacaktır. Bunun için internette onlarca araç mevcut. Bu servislerde içeriğinize uygun olanı tercih edebilirsiniz. [Örnek iconmonstr]

Aşağıdaki resimde göreceğiniz üzere en basitinden bir çalışma yaptım. Sİz de hayal gücüüzü kullanarak etkili çalışmalar yapabilirsiniz.

power-point-infografik-calismasi

Şekiller eklemek için insert > shapes ve yazı için de word art kullanabilirsiniz. Üstelik hazır grafik araçlarıyla da çalışmanızı etkili hale getirmek mümkün.

İnfografik nasıl hazırlanır konusunu power point kullanarak sizlere anlatmaya çalıştım. Hiç bir ücretli araca ihtiyaç duymadan rahatlıkla etkili çalışmalar hazırlayabilirsiniz. Daha önce böyle bir çalışma yaptınız mı? Bizimle paylaşabilir misiniz ?

Yorum Gönder

4 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

  1. Muhteşem olmuş, kaydedip deneyeceğim. Ayrıca nitleikli içerikleriniz için tebrik etmek istedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğeninizi dile getirdiğiniz için teşekkür ederim. 👏👏

      Sil
  2. Murat hocanın twitterda paylaşımlarında denk geldim. İyi ki gelmişim. Yüksek lisans savunma aşamasına gireceğim. Bu işimi oldukça kolaylaştıracak çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel! Çok sevindim. Teşekkürler yorumunuz için

      Sil

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !