Süresi Dolan Alan Adı Satın Almak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gereken 5 Nokta

Teknojest
0
süresi-dolan-alan-adı

Forumları ziyaret ettiyseniz aktif bir şekilde alan adı alışverişi yapıldığını fark etmişisinizdir.

Neden ?

Çünkü çoğu zaman bu alışveriş, ticareti yapanlar için yüksek kar getirebiliyor. Satıcı kar etmenin ve alıcı da hazır olarak eski bir domaini almanın sevincini yaşayarak ticaretini gerçekleştiriyor.

Düşünsenize haftada 4-5 alan adını 50 TL karla satsanız aylık kazancınızın 1000 TL yi bulması çok da zor gözükmüyor.

Peki sizin de süresi dolmuş alan adı almak gibi bir planınız var mı ? Eğer varsa başkasından almadan önce dikkat etmeniz gereken kritik noktaları sizlerle paylaşacağım:

Öncelikle süresi dolan alan adı ne demek ondan bahsetmek istiyorum :

Süresi dolmuş demek, daha önce alınmış fakat çeşitli sebeplerden ötürü yenilenmemiş alan adı manasına geliyor. Bildiğiniz gibi çoğu zaman büyük hevesle açılan bloglar gerekli sonuç alınamadığında unutulmaya yüz tutabiliyor. Böyle bir durumda tescil firması son uyarı olarak 30 gün ek süre tanıyor. Eğer bu süre içinde de bir yenileme işlemi olmazsa domain boşa düşerek yeni alıcısını beklemeye başlıyor.

1 – Da ve PA değerleri nedir ?

Günde binlerce alan adı süresi artık kullanılmadığından boşa düşüyor. Fakat siz kaliteli olanı yakalamak istiyorsanız mutlaka Domain authority değerini kontrol etmenizi tavsiye ederim. Domain authority, MOZ firması tarafından kullanılan ve kabul görmüş önemli bir faktör. Bu yüzden bu değerin 20+ üstünde olması önemli olacaktır.

İnternette ücretsiz seo araçları vasıtasıyla bunu kontrol edebilirsiniz. Örnek olarak Open site explorer servisini kullanarak DA ve PA değerlerine ulaşabilirsiniz.

2 – Google tarafından ban lı mı ?

Bir diğer önemli konu da alan adının spam içerik gibi sebeplerden google tarafından banlı olup olmaması durumudur.

Bu durum bir domain için çok önemildir. Google bir şekilde sizi banlamışsa arama sonuçlarından trafik almanız sıkıntı olacaktır.

Alacağınız alan adını kontrol etmek için google da “google banned checker” şeklinde arama yaparak çıkan sorgulama araçlarından kontrolünüzü gerçekleştirebilirsiniz.

google-ban-kontrolü

 

Not : Çok kaliteli olduğunuz bir domain var ve siz banlı olmasına rağmen almayı düşünüyorsanız gerekli düzeltmeleri yapıp google ‘a tekrar değerlendirme için gönderebilirsiniz. Kullanmanız gereken araç : Google manuel işlemler

google-ban-kaldirma

Google gelişmiş arama – Aradığınıza kolayca ulaşın

3 – Adsense ban kontrolü

Bir diğer önemli kontrolümüz de adsense tarafından herhangi bir kısıtlaması vs var mı onu kontrol etmek. Hepimiz az çok site çalışmalarına başladığımızda bir şekilde ondan para kazanmak da isteriz. Bu yüzden adsense reklamlarını eklemek bizim için önemli.

Peki nasıl kontrol yapabileceğiz ?

Adsense sandbox checker aracıyla bu kontrolü gerçekleştirebilirsiniz.

Sitenizi yazıp Preview ads dediğinizde reklamların düzgün bir şekilde görüntülendiğini görüyorsanız her şey yolunda, bir sıkıntı yok anlamına gelecektir.

4 – Geçmiş kontrolü

Archive.org sitesini duymuşsunuzdur. Sitelerin belirli aralıklardaki durumunu kayıt altına alan güzel bir servis. Eğer siz de eski bir domain alacaksanz sizden önce sitenin hangi sektörde hizmet verdiğini öğrenebilirisiniz.

domain-arşiv-kontrolü

Mavi ile daire içine alınmış kısımlar ekran görüntüsünün alındığı günler. Onlardan birine tıklarsanız o günkü durumu inceleyebilirsiniz.

5 – Spam linkleri bulun

Backlink kontrolünü yaparak spam sitelerden fazlasıyla link alıp almadığını kontrol etmek de karar vermenizde önemli rol oynayacaktır.

Bunun için biraz ücretli araçlara ihtiyacınız olabilir. Ahrefs ve majestik seo bu anlamda aradığınız sonucu size sunacaktır. Bunun yanında backlinkwatch servisi de yukarıdaki ücretli servisler kadar olmasa da ücretsiz olarak biz çözüm sunacaktır.

En iyi yöntem ahrefs’e sahip olan birilerini bularak sizin için bu analizi yapmasını talep etmek olacaktır. Forumlarda ya da bionluk sitesinde size backlink raporu sunacak kişileri bulabilirsiniz.

Sitenize ücretsiz backlink veren siteler

Son Sözler

Daha önce kullanılmış bir alan adı almak çoğu zaman risklidir. Fakat yukarıdaki adımları tek tek kontorl ederseniz bu riski minimize edebilisiniz.

DA sı yüksek ve temiz bir alan adı her zaman yazıların üst sırada yer almasında yardımcı olacaktır ama belirttiğim gibi dikkatli olmak gerekir.

Forumlarda aktif bir şekilde alan adı ticareti gerçekleştiği için böyle bir yazı yazma gereksinimi hissettim. Süresi dolan alan adı almak isteyenler ! Bu yazımı her zaman ulaşabileceğiniz yerde tutmayı ve arkadaşlarınızla paylaşmayı ihmal etmeyin.

Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder (0)
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !