Google da Gelişmiş Arama Yaparken Kullanabileceğiniz Özel Komutlar

Teknojest
3
google-gelişmiş-arama

İnterneti sıklıkla kullanan birisiyseniz eminim gün içerisinde onlarca kez aradığınız bilgiye ulaşmak için google kullanıyorsunuzdur. Eğer teknoloji ile çok ilişkili değilseniz kullandığınız arama şekli en basit haliyle aradığın kelimeyi yaz ve sayfa içerisinde bulana kadar arama sorgunu değiştir şeklinde olacaktır.

Peki google da bu tür aramaların dışında daha belirgin sorguları çalıştırabileceğimiz bir yöntem yok mu?

Elbette var !

Bu yazımda sizlere google gelişmiş arama ile kullanabileceğiniz ve sizi direkt sonuca götürecek daha iyi yöntemleri paylaşacağım:

Aşağıda yer alan yöntemlerin hepsini aklınızda tutamayabilirsiniz. O yüzden bu yazıyı sık kullanılanlar listenize almanızı tavsiye ederim. Sonuna kadar okuduğunuzda bana hak vereceğinizi düşünüyorum.

1 – Aranan kelimeyi tırnak içinde yazın

Diyelim google alerts kullanımı şeklinde bir arama yapmak istiyorsunuz. Bu sorguyu olduğu gibi yazmak yerine tırnak içerisinde yazmanız konuyla alakalı daha doğru sonuçların gösterilmesini sağlayacaktır.

2 – İstenmeyen kelimeyi harici tutun

Diyelim yapacağınız arama farklı sektörlerden gelen sonuçlar çıkartıyor. Fakat siz bir kategoriden gelen arama sonuçlarını harici tutmak istiyorsunuz. Örneğin blog açmak konusunu merak ediyorsunuz ama wordpress sonuçlarının karşınıza çıkmasını istemiyorsunuz. Bunun için – karakterini kullanmalısınız.

  • blog açmak –wordpress

3 – Aradığınız kelime başlıkta yer alsın

Direkt aradığınız bilgiye ulaşmanın en iyi yolu aranan kelimenin çıkan sonuçlardaki sitelerin yazı başlığında geçiyor olması. Bunun için kullanacağınız terim allintitle. Aşağıdaki şekilde arama yaptığınızda çıkan sonuçlarda muhakkak başlıkta bu sorgu geçiyor olacaktır.

  • allintitle:iphone 5s inceleme

4 - Aradığınız kelime URL içerisinde yer alsın

yukarıdakine benzer şekilde kelimenin başlıkta değil de url içerisinde yer almasını istiyorsanız allinurl terimini kullanmalısınız.

  • allinurl:iphone 5s inceleme

5 – Bir site içerisinde arama yapın

Olur ya bazen site sahipleri sitelerine arama butonu eklemeyi unutabilir ve siz de o sitede arama yapmak isteyebilirsiniz. Bunun için direkt google üzerinde aşağıdaki gibi bir arama yapabilirsiniz:

6 – Benzer siteleri bulun

Eğer bildiğiniz, takip ettiğiniz bir siteleye aynı kategorilerde yayın yapan yeni blogları keşfetmek isterseniz benzer siteler aramasını yapabilirsiniz. Bunun için related:www.siteadi.com şeklinde arama yapmalısınız:

  • related:www.webrazzi.com

7 – Benzer kelimeleri içeren arama yapın

Diyelim bir kelime grubu için arama yapıyorsunuz fakat benzer kelimeden de sonuçların karşınıza çıkmasını istiyorsunuz. Bunun için ~ karakterini kullanmanız gerekmektedir.

8 – Kelime tanımlarını hızlıca öğrenin

Eğer hızlı bir şekilde bir kelimenin tanımını öğrenmek istiyorsanız define komutunu kullanmanız gerekmektedir.

  • define:mitokondri

google-tanım-arama 

9 – Hatırlamadığınız kelimeyi bulmaya çalışın

Diyelim bir şarkı sözü ya da film arayacaksınız fakat aradaki, sondaki ya da baştaki kelimeyi unuttunuz. Bunun için ilgili kısma * karakterini kullanmanız tahminler arasından en iyi sonuca kolayca ulaşmanızı sağlayacaktır. * işareti çoğu programda hatırlanamayan kelime için kullanılan yaygın bir terimdir:

  • iki * bir araya

google-hatırlanmayan-kelime-arama

10 – Bir konuda döküman arayın

İnternette her zaman bir web sayfası sonucu aramayabilirsiniz. Aradığınız şey bir pdf ya da powerpoint dosyası olabilir. Böyle bir durumdaysanız google a dosya türünü söylemeniz yeterli olacaktır. Örneğin seo konusunda pdf uzantıl dosya arıyorsanız aramanız şu şekilde olmalı :

  • “seo” filetype:pdf

11 – Vizyondaki filmler hangi sinema

Evet başlığı doğru okudunuz. Google, size girilen film ismine göre sinema salonlarını da listeliyor. Bunun için yapmanız gereken arama aşağıdaki gibi olmalı :

  • movie:Kolpaçino

12 – Zamanlayıcıyı çalıştırın

Eğer o an hızlı bir şekilde zamanlayıcıya ihtiyaç duyarsanız google’a sadece timer yazmanız yeterli. Belirlediğini süreden geriye doğru zamanlayıcı çalışacaktır.

13 – Hava durumunu öğrenin

Eğer sorgunuzu weather:İstanbul şeklinde yaparsanız İstanbul’un hava sıcaklığını öğrenebilirsiniz. Elbette bu sorgu diğer illerimiz için de geçerli.

14 – Matematiksel işlemlerinizi yapın

Google her yerde ! Eğer arama çubuğuna matematiksel işlemleri yazarsanız sonucunu görebilirsiniz. Sonuçlarda bir hesap makinası çıkacak. Farklı işlemler için bu hesap makinasını da kullanabilirsiniz.

  • 6*16

Son Sözler

Özel aramalar yaptığımız zaman kullanmamız gereken komutlar ingilizce. O yüzden ilerleyen günlerde bu yazıma ihtiyaç duyabileceğinizi tahmin ettiğimden sık kullanılanlara almanızı tavsiye ederim.

Sizi direkt sonuca götürecek google gelişmiş arama tekniklerini sizlerle paylaştım. Peki sizin favoriniz hangisi ?

Tags

Yorum Gönder

3 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

  1. Google gelişmiş aramalar da sürekli aradığım komutlar. Tırnak işaretiyle arama en çok kullandığım komut Google da. Benzer kelimeler, kelime tanımlama, ve site ici arama daha yeni öğrendiğim komutlardan bir kaçı google geniş arama içerisinde.

    YanıtlaSil
  2. Çok yararlı yazı dizini olmuş Poyraz Bey kendi blog sayfama da beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Emre, Blog hayatında başarılar dilerim :)

      Sil

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !