Övgüyü Hak Eden Blog Yazıları Nasıl Yazılır? [Yazı Örnekleri]

Teknojest
13
blog-yazıları-örnekleri

Yaklaşık 152 milyon blog arasında tercih edilmek için yazılarınızda diğerlerinden farkınızı tarzınızla gösterebilmelisiniz.

Sıradan blog yazısı hazırlamak kolay. İlk paragrafı bir siteden son paragrafını bir başka siteden hazırlayarak tamamen başkasının cümleleri ile yazı hazırlayabilirsiniz. Eğer böyle bir çalışmanız varsa bu makalemi okuyarak vakit kaybetmenizi önermem!

Eğer niyetiniz güçlü, efsane olabilecek, dillere desten blog yazısı nasıl yazılır sorusuysa başarısı kanıtlanmış blog yazıları örnekleri ile birlikte bu yazımda bulabileceksiniz.

Etkileyici blog yazısı nedir?

Bir insan bir yazıyı sonuna kadar okuyup, yorum yazma, paylaşma veya link verme şeklinde aksiyon alıyorsa o yazı etkili bir yazıdır.

Bu türden yazılar:

  • Faydalı, okuyana ilham veren, gramer kurallarına uygun yazılmış ve etkileşimi yüksek olan yazılardır.
  • Her yazdığınız yazı derin ve efsanevi olmayabilir. Okuyucuda sizin için kim bilir bu yazıyı hazırlarken ne kadar zaman harcamıştır izlenimi oluşturan yazılardır.

1 – Okuyun ve Tekrar Yazın

Çoğu blog yazarı yazısının yayınladıktan sonra hemen bir sonraki görevine geçmeye çalışıyor.

Fakat yayınladığınız yazıyı bir de okuyucu gözüyle tekrar okuyup eksik yanlarını, gramer hatalarını düzeltmeniz de oldukça önemlidir.

Belki daha ilk paragrafı okurken okuyucunun bulmak istediği bir konuyu işlemediğinizi fark edebilirsiniz. Ya da hızlı yazmaktan ötürü yanlış kelimeler, yanlış tanımlar eklediğinizi görebilirsiniz.

Bunları düzelterek yazınızın daha akıcı ve akılda kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.

2 – Dikkat çekici yazı başlığı kullanın

İçeriğinizin iyi olması gerektiği kadar onu pazarlamada da iyi olmalısınız. Şöyle ki haber sitelerinde sizi ilginiz olmadığı halde zorla okutan haberler okudunuz mu hiç?

Eminim bu soruya evet yanıtını vereceksinizdir.

  • Haber siteleri bunu çok iyi yaparlar:
  • Hababam sınıfının gözdesiydi, Şimdi ne yapıyor dersiniz?
  • Uefa dan devrim gibi karar: Maçlar artık…
  • Bu haber tüm çalışanları ilgilendiriyor.

Tabii bunlar biraz abartı. Ben sadece daha iyi canlandırma yapabilmek için böyle göstermek istedim…

İşte biz de tam bu noktada can alıcı yazı başlığı için titiz davranmalıyız. Çünkü sosyal medya olsun google arama sonuçları olsun kişilerin odaklandığı ilk nokta yazı başlığınız oluyor.

Bir şekilde yazı başlığınızla karşılaşmış kişiyi yakalamak için etkili bir başlık seçimi yapmalısınız.

İşte size örnek:

  • Damakta iz bırakan çikolatalı kek tarifi
  • Blog nasıl açılır?10 uzmandan altın sırlar

3 – Yazının İlk Resmine Dikkat!

Klasik bir söz vardır: 1000 kelimenin anlatamayacağı şeyi bir resimle anlatabilirsiniz.

Hiç uzağa gitmeye gerek yok. Kendi tarzınızı gözden geçirin. Görselliğine takıldığınız bir yazıyı okumaya daha meyillsiniz değil mi?

Görsellik insanda daha fazla merak ve ilgi uyandırır.

Çoğu kez şahit olmuşsunuzdur:

  • Google da sıralama yükselme gibi konularda dağa tırmanan adam resmi eklenir
  • Para kazanma konusunda ünlülerin para ile olan capsleri yer alır

gibi gibi…

Bunlar insan aklına daha “cuk” oturacağı için yazının okunma oranını da artıracaktır. Sizlere tavsiyem yazınızla alakalı, çözünürlülüğü iyi olan, size özgü resimleri kullanmaya çalışın.

Bunun için pixabay gibi sitelerde ücretsiz resimleri bulabilir ve canva gibi online resim düzenleme servislerinde de düzenleyebilirsiniz.

4 – Anahtar kelime yoğunluğuna ve site içi linklemeye dikkat

Doğal olarak yazı içerisinde anahtar kelimeleri kullanmaya özen gösterin. Arama sonuçlarını manipüle etmek amacıyla sıklık aynı kelimeleri kullanmak doğru değil. Hem seo açısından hem de okuyucu bakışı açısından.

Karşınızda konuşan bir insanın her 50-60 kelimede bir aynı kelimeleri kullanması ne kadar itici gelir değil mi?

Bir diğer konu da site içi linkleme.

Yazı içerisinde mutlaka eski yazılarınıza atıfta bulunabileceğiniz kısımlar vardır. Bu, okuyucu gözünde sizin blogunuzun bu konuda yayın yapan kapsamlı bir blog olgusu fikrini uyandırır. Aynı zamanda sitede geçirilen süreyi de artıracağı için seo açısından da olumlu etkileneceksiniz.

5 – Somut örnek ve sonuçlarla yazıyı gerçekçi kılın

Yazının sadece kelimelerden oluşan bir yığın olmasını engelleyin. Yazı içerisinde yapmanız lazım, etmeniz lazım gibilerinden değil de yaptım şöyle oldu, yapanların verdiği yanıtlar bu şekilde şeklinde ifade kullanın.

- Örneğin bu yazımda sizlere başarılı blog yazısı olduğu kanıtlanmış yazılardan örnekler verdim.

Yazınız google aramalarında çıkmak istiyorum konusunda ise ve siz de tüm içeriğinizde şunu yapmalısınız bunu yapmalısınız deyip gerçekçi bir şeyler sunmuyorsanız okuyucuya biraz hikaye gelebilir. Okuyucu aksiyon almak isterseniz, sizin yazınızdan yola çıkarak bir şeyler başarabileceğini görebilirsin.

6 – Konuyu sonlandırmayın

Okuyucularınızın yorum yapmasına teşvik için onlara soru sorun. İlave edilmek istenen noktalar, uygulanan adımlar vs olabilir. Onları yazıya katmaya çalışmanız önemli.

7 - Yazı uzunluğu ve yapısına dikkat

İnternette bazen 2000 küsür kelimelik yazıları okuduğumu söylesem inanır mısınız?

Bazen öyle güzel akışa sahip yazılarla karşılaşıyorum ki hiç sıkılmadan okumaya devam edebiliyorum. Belki yazılı bir komposizyon verseniz birisine 1000-2000 kelimeyi okuyabilir de bilgisayarda bu iş biraz zor.

Peki ne yapacağız?

Okuyucuya kıvamında 1000 kelime civarı detaylı yazılar sunmaya çalışacağız. Eğer o sıcaklığı ona verebildiysek baştan sonra okur. Okumazsa bile

  • Alt başlıklar
  • Numaralandırılmış maddeler
  • Kalın, renki, italik kelimeler

yardımıyla okuyacağı kısma yönlenir. Yazınıza ulaşan herkes bir şekilde aradığını bularak mutlu ayrılmış olur.

Şimdi sizlere bu yazdıklarıma örnek olabilecek diğer blog yazlarının etkisi kanıtlanmış çalışmalarını sunmak istiyorum:

Yazı Örnekleri

# SosyalMedyaKafe

Paint Programında Resmin Üzerine Saydam Resim Ekleme yazısı sitenin en çok okunan yazılarından biri. Üstelik google arama sonuçlarında ilk sırada yer alıyor. Bu başarının sırrını yazarımız şu şekilde açıklıyor:

Yazımı hazırlarken doğal bir anlatım dili ile herkesin anlayacağı şekilde anlatmış olmam ve görsellerle adım adım açıklayıcı şekilde desteklediğim için tüm okuyucular tarafından sevildi. Karmaşık anlatım dilinden mümkün olduğunca uzak durmaya çalıştım. Görsellerle açıklanmış ,detaylı yazılarımın çoğu yüksek okunma oranına sahip.

# Evren Günlüğü

Kimilerine belki ilginç gelecek ama Evren kardeşimizin sitesinde en çok okunan ve okuyucularının beğendiği yazısı prozac nedir yazısı olmuş. Sebebini ise şöyle anlatıyor:

…yazının Google'ın ilk sayfasında çıkması, günde yüzlerce defa okunması kesinlikle özgün bir içeriğe sahip olmasından diye düşünüyorum. Çünkü o yazının forumlarda, farklı sitelerde, özellikle sağlık sitelerinde o kadar çok kopyalandığını gördüm ki. Hem ilacın çok merak ediliyor, kullanılıyor olması, hem kullanıcıların ilaçtan dolayı şikayetlerinin çokça olması hem de benim iki kişiyle söyleşi yaparak yazıyı baştan sona özgün bir şekilde inşa etmem bu ziyaret rakamlarına ulaşmasını sağladı.

…Ancak şunu da unutmamak gerekiyor; o özgünlüğü araştırarak ve doğru bir şekilde kurgulayarak elde ettim.

#Blog Gökhan Tekin

Gökhan kardeşimiz de kendi sitesinde 2016 yılına ait yaptığı bir derleme ile dikkatini çeken blog yazılarını listelemiş ve oldukça beğenilmiş. Sebebini ise şöyle açıklıyor:

Yazıyı hazırlarken benim için ve diğer blog yazarları için faydalı olabileceğini düşündüğüm, yazıları seçmeye çalıştım. Yazının, okuyucuyu sıkmayacak şekilde hazırlanması aralarda boşluklar olması okuyucunun sıkılmamasına neden olduğu için ve diğer bloglardan da bahsettiğim için okuyucu fazla oldu diye düşünüyorum

Yukarıda da söylediğim gibi, sanırım insanlar bu tarz yazıları daha çok seviyor, o yüzden bende artık her yıl bu şekilde bir yazı hazırlamak istiyorum:

Son Sözler

Blog yazısı nasıl yazılır sorusundan başlayarak etkili bir yazı için yapmanız gerekenleri sizlerle paylaştım. Sizlerle paylaştığım blog yazıları örnekleri google da iyi bir şekilde hit alan ve okuyucuların fazlasıyla yorum bıraktığı yazılar.

Öyle ki Evren’in yazısında 114 yorum yapılmış şu ana kadar.

Yazar açısından baktığımız zaman blog yazısının sahip olması gereken özellikleri bunlar. Peki sizce başarılı bir blog yazısı için ne olmalı?

Tags

Yorum Gönder

13 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

  1. Öncelikle böylesine detaylı bir yazı hazırlayarak blog yazarlarına örnek oldugunuz için gönülden teşekkür ederim.

    Evren ağabeyimin prozac yazısı kendisinin blogunu ilk kesfettiğimzamanlarda okumuştum ve o zaman bir çok kişi yorum yapmış.

    Bu yazıyı hazırlamadan önce benimle iletişime geçerek benim düşüncelerimide sorduğunuz ve benim yazımdan da bahsettiğiniz tekrar teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Blog yazarlarının etkili şekilde yazı hazırlaması için tüm detayları maddeler halinde sıralamanız ve doğru noktalara değinmiş olmanız mutlaka blog yazarları için faydalı olacaktır.Yazınızda Sosyal Medya Kafe'ye yer verdiğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Çok doğru tespitler, ekleyecek bir şey bulamadım. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel anlatmışsınız. Yazıyı baştan aşağıya okuyunca çok hatalar yaptığımı farkediyorum. En başta yaptığım yanlış acele acele yazıp yayınlamak oluyor tabi. Bunun yanı sıra gramer kuralları, düşük cümleler falan. Sanki bu hataları düzeltmeye gitsem zaman kaybı olacakmış gibi. Ama bundan sonra bu yazıyı kesinlikle daha bir dikkat etmek istiyorum.
    Bu güzel ve açıklayıcı bilgiler için teşekkürler. ..

    YanıtlaSil
  5. Yorumlarınız için ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  6. Bloglar diğer tüm sosyal medya mecralarından farklı ve en kişisel olanı diye düşünüyorum. Bu nedenle deiçerik ağırlığı ne olursa olsun özgünlük koşulsuz önemli. Herkes çok iyi yazamayabilir, çok akıcı bir dil kıvrak bir kalem sahibi olmayabilir, zaten profesyonellikten değil paylaşılabilir, fayda ve keyif getiren içerik üretmekten söz ediyoruz. Alan büyük, matematiği var bir de ama emek harcanan, gönülden yapılan hiç bir iş karşılıksız kalmaz. Öğrenilecek ve takip edilecek çok şey var, acele edip hırs göstermeye gelmiyor sanırım, o zaman sistemin dışına düşmek var. Faydalı bir yazı olmuş, ara sıra dönüp tekrar okunabilir. Selamlar..

    YanıtlaSil
  7. Açıkcası akıllı telefon ve instagram artı youtuberler bloglardan bizleride uzaklaştırdı .. en kısa zamanda bloğuma eskisi gibi zaman ayırmayı umuyorum. Teşekkürler detaylı güzel yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  8. Faydalı ve etkili bir yazı olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Faydalı bir yazı, çok katkısı olacağına inanıyorum. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. @NursevinceLezzetler, @Hatice yazıcı, @Halil Gönül
    Teşekkürler yorumlarınız için.

    YanıtlaSil
  11. Güzel detaylandırılmış bir yazı ve şu an ekleme yapacak bir konu bulamadım doğrusu.

    YanıtlaSil
  12. Faydalı her yazı takdiri hak ediyor. Elimizden gelen yorum yaparak yazının hakkını vermektir. Detaylı yazından dolayı tebrikler ama daha çok verdiğin yazı örnekleri ile paylaşımcı olduğun için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Güzel ve faydalı bir yazı olmuş. Bir ara bu tür konulara çok kafa yoruyordum. Ama bir müddet sonra sıkılmaya bu durumdan sıkılmaya başladım. Her şeyi oluruna bıraktım da denebilir. Iyi mi yapıyorum kötü mü bilmiyorum ama kendimi böyle daha iyi hissediyorum.

    YanıtlaSil

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !