2. El Araba Alırken Yapılacak İşlemler

Teknojest
5
ikinci-el-araba-alırken-yapılacak-işlemler

Artık hayalinizdeki arabayı almanın zamanı geldi mi?

İkinci el araba alırken yapılacak işlemler nelerdir merak mı ediyorsunuz?

Şimdiye kadar hiç araba almamış ya da ikinci, üçüncü arabanızı alıyor olmanıza rağmen elinizin altında bir tür kontrol listesi olsun istiyor olabilirsiniz.

Araç alım satımı belki çok kolay hayal edilse de biraz insanı zihinsel olarak yoran bir iş. Araç arıyorsanız her gün ilanlara bakıp karar vermek insanı yıpratabiliyor.

Keza araç satışı da o şekilde. goy goy olsun diye arayan da var, saçma teklifler sunan da. Sizin vaktinizi alıp arabaya bakmaya gelip vazgeçenler de var.

Gözünüz korkmasın! Bunlar hayatın gerçeği. Binbir güçlükle kazandığınız paraya değer araba arıyorsunuz. Biraz yorulacaksınız artık…

Şimdi biraz da beğendiğiniz araba hakkında bilmeniz gerekenlerden konuşalım:

1 – Satışa engel bir durum var mı?

Her yönüyle beğendiğiniz bir araba için satışına engel bir durumun olması bütün hayallerinizi yıkabilir. Aracın borcunun olması, hacizli olması gibi durumlar satışa engeldir.

Bu satışa engel durum noter üzerinde çıkıyor. Yani bile bile araç satışı gerçekleşmiyor ama usulen de olsa karşınızdaki kişiye bunu sormanız ve hatta bilmiyorsa kontrol etmesini rica etmelisiniz. Yoksa işten izin aldığınız gün bir de bununla uğraşmayın…

2 – Aracı neden satıyorsunuz?

Çok da gerekli bir soru mu , değil elbet! En azından biraz muhabbeti kurabilmek ve karşınızdaki kişiyi konuşturmak adına sorup merakınızı giderebilirsiniz.

Alacağınız cevap:

  • Ev alıyorum
  • Bir üst modele geçmek istiyorum
  • Acil nakite ihtiyacım var
  • Model düşüreceğim

gibi şeyler olacaktır. Ardından ihtiyacım olmasa emin ol satmazdım cümlesi de kapanış olacaktır :)

3 – Aracın kazası var mı? Hasar kaydı durumu nedir?

arac-expertiz

Aracın kaza durumu onun fiyatını belirlemede önemli bir faktör. Kimse pert olacak kadar ağır kaza geçirmiş arabayı piyasa fiyatında almak istemez. Motorunun yenilenmesi, orjinal olmayan parçaların takılmış olması fiyatının düşmesine neden olacak ayrıntılar.

Bildiğiniz gibi kaza sonucu işlem kasko, trafik sigortası kapsamında yapılmışsa tramer kayıtlarına bu işlem miktar olarak geçiyor. Karşı taraftan bu bilgiyi isteyebilirsiniz. Tabii tramer kaydının olmaması aracın hasarsız olduğunu göstermez. Sanayide cebinden vererek araba işlem görmüş olabilir. Bunu da yapacağınız expertizde öğrenebilirsiniz.

Arabanın şu hasarı önemlidir değildir tartışmalarının yaşanmaması için bu konuda pek yorum yapmak istemiyorum. Sadece söylemek istediğim servislerin sigortadan para almak adına yüksek fiyatlı işlem gösteriyorlar. O yüzden miktara bakıp arabadan dönüş yapmayın!

4 – Lastik durumu nedir? Kışlık lastik var mı?

Kışlık lastik kullanan birisiyseniz bir başka deyişle yaşadığınız bölgeden ötürü bunu temel ihtiyaç olarak görüyorsanız fiyat pazarlığında önemli olacaktır. Arabanın mevcut mevsimlik lastiklerinin durumunu da göz önünde bulundurarak fiyat kıyası yapabilirsiniz.

Ortalama 4 lastik 1000TL civarı.

5 – Ağır bakım, triger kayışı değişim durumu…

Araçların çoğunlukla temel km si 100000 diyebiliriz. Genellikle ağır bakımları bu km civarında yapılıyor. Arabasına göre değişse de en yüksek meblağı bu bakım sırasında ödersiniz.

Bilhassa triger kayışı değişim durumu varsa önemli. Özellikle dizel arabalar biraz daha masraflı oluyor. Kafanızın rahat etmesi için bu km civarında bir araç alıyorsanız ya yakın zamanda değişmiş olsun ya da alır almaz değiştirme yoluna gidin. Bu masrafı da bir kenara not edin :)

6 – Aracın yakıt durumu

Bunu az çok arabanın markasından tahmin edebiliyorsunuzdur. Yalnız yine de kullanıcı deneyiminden faydalanmak gerekir.

Şu anda bildiğiniz gibi ikinci elde benzinli arabalar çok yakıyor. Eğer benzin alıp LPG taktıracaksanız o da ilave bir masraf. LPG markasına göre değişse de evraklar, montaj, işten aldığınız izin vs katarsa 2500 – 3000 TL arasında bir masraf olacaktır.

Forumlarda aracın yakıt tartışmaları efsanedir. O yüzden ortalamaları dikkate alın. Ufak bir öneri vermek gerekirse de :

  • İstanbul da benzinli araç kullanımı sizi üzer. Çok yakar.
  • Anadolu da yeni nesil benzinli araçlar avantajlı olabilir.
  • LPG araç için montaj yılını ve modelini öğrenin. Bence mümkünse LPG yi bildiğiniz yerden kendiniz taktırın. Ona göre pazarlık yapın :)
  • Otomatik vites ve LPG her araçta performanslı çalışmayabilir. İyi araştırın.

7 – Takas kabul eder misiniz?

Eğer satıcı kesinlikle kabul etmediğini yazmışsa belki mevcut aracınızla bir takas işlemine gidebilirsiniz.

8 – Araç içi resimler

Araç-içi

Dışı ne kadar önemli olsa da aracın hor kullanılıp kullanılmadığını iç resimlerden anlayabilirsiniz. Döşemeler, torpido ve üst tavan resimlerini iyi inceleyin.

Sıkça Sorulan Sorular!

- Aynı araba için çok farklı fiyatlar yazılıyor. Neden?

İlk olarak herkes kendi malını istediği rakamda satmak konusunda özgür. Diyecek bir şey yok. Bunun yanında aracın km si (5-6 yaşındaki araba için 40-50000 km) öneml etken. Bunun yanında aracın full olup olmaması da fiyatı etkiler. (İyi araştırın modeller arasındaki farkları). İlaveten araba aksesuarları da rakamları şişirebilir.

- Bayandan, doktordar, avukattan. Ne önemi var ki?

Bir insanın içinden temizlik ve düzen yoksa mesleğinin bir önemi yok elbet. Yalnız sonuçta ticaret yapacaksınız. Karşınızdaki kişinin yerinin yurdunun belli olduğu bir meslekte çalışması sizi ilk etapta güven verebilir. Düşünün burdan kalkıp 1000 km ötedeki bir yere gideceksiniz. Tercihiniz elbette bir öğretmen ile ticaret yapmak olacaktır.

Son Sözler

Aklınıza yatan ve anlaştığınız arabayı alırken muayen durumu ve trafik sigorta durumunu da öğrenin. Aracın muayenesi yapılmamışsa cezası size kalacaktır. Bunun yanında trafi sigortası da size aracı aldıktan sonra 10 gün için lazım olacak. Olası kötü seneryoda bu sigortayı kullanacaksınız.

Alıcının ödeyeceği 120 küsür liralık bir noter işlemi ile işlemler tamamlayabilirsiniz. Yeni ruhsatınız kayıtlı adresinize 1 ay içerisinde gelecek. Alım satım işlemini yaptıktan sonra aracın tamir, bakım işlemleri yoksa yapacağınız ilk iş trafik sigortası ve isteğe bağı olarak kasko işlemleri.

İkinci el araba alırken yapılacak işlemler için yazacaklarım bu kadar. Atladığım ve eksik olduğunu düşündüğünüz noktalar varsa yorum bölümünde belirtirseniz sevinirim.

Tags

Yorum Gönder

5 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

  1. Merak ederek göz attım, önemli bilgiler. :)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bilgiler vermişsiniz. Sanırım her araba alanın bir kez daha okuması gereken bir yazı. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Ben en çok noterde tedirgin oluyorum ya bir sorun çıkarsa ya para sahte çıkarsa hep sıkıntı işler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O iş artık tarihe karıştı :) Çoğu insan internet yoluyla ödeme alıp anında telefonuyla kontrol ederek işlemi tamamlıyor. Siz de öyle yapın. Diğer türlü parayı say say bitmez

      Sil
  4. Otomobilin Mesut Abisi adında bir youtube kanalı var, hem araçlarla ilgili teknik bilgiler veriyor hem de alım satım işlerinde dolandırılmamanız için uğraşıyor. Bu kanala mutlaka bir göz atın...

    YanıtlaSil

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !