Bilgisayardan Ses Gelmiyor ! Muhtemel 7 Sorun ve Çözümü

Teknojest
7
bilgisayardan-ses-gelmiyor

Bilgisayarlarımızda ses ile yaşanan sıkıntılar yaygın olarak görülmekte. Bir önceki çalışmanızda problem olmamasına rağmen bilgisayarınızı açtığınız zaman durup dururken sesin çıkmadığını fark etmiş olabilirsiniz. Neydi, ne oldu soruları arasında sizlere yardımcı olmak amacıyla bilgisayardan ses gelmiyor şikayetinize çözüm olması için muhtemel problemleri ve çözümleri sizlerle paylaşmak istedim.

Windows 10, windows 8 ya da Windows 7 de karşılaşabileceğiniz bilgisayarın sesi çıkmıyor nasıl düzeltebilirim, hoparlör çalışıyor ama ses gelmiyor problemlerinizin muhtemel sebeplerini aşağıda bulabilirsiniz:

1 - Sesin açık durumunu kontrol edin

windows-ses-kapatma

Belki size komik gelebilir ama en başta yanlışlıkla da olsa bilgisayarın sessizde kalmadığını kontrol etmek gerekir. Özellikle dokunmatik özelliğe sahip cihazlarda bu başınıza gelmiş olabilir. Sessiz mod etkin ise bunu kaldırın.

2 – Hoparlör girişini kontrol edin

bilgisayar-hoparlör-girişi

Eğer harici bir kulaklık ya da hoparlör kullanıyorsanız kablo girişini yanlış yere bağlamış olabilirsiniz. Bildiğiniz gibi kulaklık girişinin hemen yanında ses girişi olduğu için genellikle bu iki giriş karıştırılabiliyor. Aynı zamanda üzerlerinde ses kısma düğmesi varsa bunun da açık konumda olduğundan emin olun.

3 – Power düğmesini kontrol edin

Bazı hoparlörler harici olarak beslenmekte. Açma kapama düğmesini kontrol ederek bundan emin olun. Genellikle yeşil renkte çalıştığını gösteren bir gösterge ledi olur. Bunun yandığını kontrol edebilirsiniz.

4- Ses Çalma sorun gidericisini kullanmayı deneyin

Probleminiz windows un otomatik olarak bulabileceği türden bir şey olabilir. O yüzden en başta bunu kontrol etmekte fayda var. Bunu gerçekleştirmek için Başlat düğmesini  ve sonra Denetim Masası'nı tıklatın. Arama kutusuna sorun giderici yazın ve Sorun giderme öğesini tıklatın. Donanım ve Ses altında, Kayıttan ses çalmayla ilgili sorunları gider'i tıklatın.‌

5- Ses kartınızı kontrol edin

Daha önceden ses çıkıyor ve şimdi gelmiyorsa ses kartınızın yüklü olduğunu varsayabiliriz. Bu durumda yapmamız gereken ses kartının durumunu kontrol etmek olacaktır.

Şimdi bilgisayarım penceresi açıkken sağ tıklayıp özellikler ’i seçin. Daha sonra soldaki menüden aygıt yöneticisini seçin. Burada ses girişleri ve çıkışları kısmını göreceksiniz. Yanında bir uyarı varsa pasif durumda ya da bir problemi olduğunu anlayabiliriz.

aygıt-yoneticisi

Sağ tıklayarak aktif duruma getirebilir ya da sürücüyü güncelleyebilirsiniz. Bunlar da işe yaramadıysa en iyisi ses sürücünüzü kadırıp yeniden kurmak olacaktır. Bunun için mevcut ses cd nizi takıp kurulumu başlatabilirsiniz. Eğer yoksa internetten arayıp indirebilirisiniz.

6 – Windows doğru çalışmasını kaybetmiş olabilir

Bazen windows sürekli hazırda beklet seçeneği ile kullanılmasından ya da bir program uyumsuzluğundan ötürü çakılı kalabiliyor. Bu gibi durumlarda ses çıkışı alamayabilirsiniz. Bilgisayarınızı yeniden başlatmak sorununuzu çözebilir. Denemeyi ihmal etmeyin. 

7 – Doğru cihazın seçildiğinden emin olun

Eğer birden fazla ses çıkışı verecek cihaz durumu söz konusu ise çıkış almak istediğiniz cihazın seçili olduğundan emin olun. Denetim Masası > Donanım ve Ses > Ses yolunu takip ederek varsayılan aygıtınızı seçebilirsiniz.

 

varsayılan-ses-aygıtı

Hdmi kabloyu bağladım ses gelmiyor

En sık yaşanan problemlerden birisi de HDMI kablo ile bilgisayarınızı TV ye bağladığınızda sesin gelmemesi. TV ye bağlandığınızda ses hala bilgisayarınızdan gelmeye devam ediyor olabilir. Bunun için yapmanız gereken küçük bir ayar var:

bilgisayarin-sesi-gitti

Bilgisayarınızın sağ alt köşesindeki ses ikonuna sağ tıklayarak "playback device" seçin. Açılan pencerede Digital audio (HDMI) ile başlayan televizyonunuzun adını göreceksiniz. Buna sağ tıklayarak varsayılan yapın. Eğer bağlantınızın doğru olmasına rağmen TV yi göremiyorsanız pencere içerisinde boşluğa sağ tıklayıp “devre dışı bırakılmış aygıtları göster” demeniz yeterli olacaktır.

Hala ses gelmiyorsa kabloyu çıkartıp tekrar TV ye takın. Ya da Windows + R tuşlarına basarak “services.msc” yazıp Enter tuşuna basın. Açılan servislerde windows audio (windows ses) bulup sağ tıklayarak yeniden başlat’ı seçin

Son Sözler

Yaygın olarak yaşanan bilgisayardan ses gelmiyor problemi için muhtemel durumları yukarıda sizlerle paylaştım. Umarım yaşadığınız bu sinir bozucu durumu bu yöntemlerin birisiyle çözebilmişsinizdir.

Peki windows da ses problemi yaşadınız mı? Hoparlörden ses gelmiyor, bilgisayarın sesi gitti gibi problemleri ile Karşılaştıysanız çözüm yönteminiz neydi?

Tags

Yorum Gönder

7 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

  1. Daha çok youtube de takiliyorum ve bazen ses gelmiyor çok aşırı derecede sinir oluyorum. Bilgisayardan gelmiyormuş meğer ben youtube de veya hoporlorun sesini kısmışım. :) Daha çok mikrofonun ve kulaklığın kablosu kopuk şekilde oluyor hemen kontrol ediyorum. Önerileriniz için çok teşekkür ederim eğer başka türlü başıma gelirse hepsini deneyecem mutlaka çözümü bulunacaktır. :)

    YanıtlaSil
  2. Bilgisayarımdan ses gelmiyordu, mikrofonda çalışmıyor. Dedim mikrofonda mı sorun inceledim baktım. Kablo çıkmış. Araştırdıktan sonra bu sorunlardan birisiymiş. Tespitleriniz için teşekkür ederim, sorunu çözdüm.

    YanıtlaSil
  3. Bilgisayarınızdan ses gelmiyorsa bu 7 önerinin mutlaka teker teker deneyin içinden biridir kesinlikle. Çok yararlı bir paylaşım insanlar için kesinlikle. Daha çok çözüm istiyorsanız %70 bu tavsiyeler arasında bilgisayarınızdan ses gelmiyorsa kablo çıkmıştır. Ben ilk kabloya bakıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Bir türlü çözemedim tüm yöntemleri denedim olmadı. Laptop kartında arıza var sanırım.

    YanıtlaSil
  5. Windows-upt.exe Virüsü bulasti pc me bilgisayarımın işlemcisini %100 e vurdurdu sesini solugunu kesti pc min 😂 ve 3 ay içinde farketmeseydim yakardi ses kartimi
    Bastim formati baska yolu yok cunku .keske yukarda yazdigin gibi olsaydi aman viruslere dikkat

    YanıtlaSil
  6. merhabalar benim bilgisayarımdan on dakika önce bangır bangır ses çıkarken aç-kapat yaptım bilgisayar tam açılınca şarkı açtım şarkının ilk 15-20 saniyesi çaldı sonra ses gitti aç kapa yaptım yine gelmedi denetim masasından sorunu gider dedim yine birşey olmadı yardım edebilir misiniz?

    YanıtlaSil

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !