İyi Bir Blogger Olun ve Diğer Bloglara Link Vermeyi İhmal Etmeyin!

Teknojest
16
dışarıya-link-vermek

Rekabetin had safada olduğu seo dünyasında bir başka siteye neden link veresiniz ki?

Belki de yazı başlığını okuduğunuzda aklınıza ilk gelen ilk soru buydu. Sizin gibi çoğu blog yazarı arkadaşların kafasını kurcalayan ve dışarıya link vermek konusunda cimri davranmalarına sebep olan bir kaç madde var:

  • İtibarım zedelenir.
  • Arama sonuçları sıralamalarıma zarar veririm
  • Sitemin DA ve PA gibi metriklerinde geriye düşerim
  • Ziyaretçilerin sitemi terk etmelerine bir bahane oluştururum.

Eminim bu ve buna benzer sebepler takip ettiğiniz bir blogu linklerken elinizin titremesine sebep oluyor. Fakat işin gerçeği şu ki linkleme ya da mimleme internet aleminde olması gereken bir uygulama. Neden mi?

Hiçbirimiz mükemmel değiliz! Ve kendimizi mükemmel görmediğimizi okuyucularımıza göstermek de kendimizi iyi tanıdığımıza, adil olduğumuza ve kendine müslüman olmadığımıza işaret eder. Bu okuyucuda size olan güveni artırır. Yazının güvenirliliğini artırır.

Tabii tek iyi yönü bu değil. Aşağıda bir başka bloglara link vermenin ne gibi yararları olur onları inceledim:

Sitenizi ve yazınızı daha değerli kılar!

Hiç kimse mükemmel değil dedik ya! Ne kadar mükemmel bir web siteniz olursa olsun her konuda başucu kaynağı olacak yazılar hazırlamanız mümkün değil. Atıfta bulunabileceğiniz konunuzla alakalı harika yazılar diğer bloglarda elbette mümkün.

Onların bu çalımalarına yazı içerisinde atıfta bulunmak yazınızı tam manasıyla referans yazı yapar.

Örneğin ocak ayında google aramalarında çıkmak istiyorum adlı bir makale yayınlamıştım. Orada bir seo analiz aracında sadece isim olarak bahsettim. Fakat okuyucum onun hakkında hiç bir şey bilmiyor olabilir, kullanmak isteyip doğru kaynağa nereden ulaşacağını bilemiyor olabilir. Bu yüzden ben de detaylı ve güvenilir analizine inandığım Sadri Ercan ‘ın blogundaki yazısına link verdim.

Böylece okuyucunun aklındaki bir soruyu daha yazı içerisinde kaynak göstererek yanıtlamış oldum.

Google bu davranışınızı ödüllendirir

Nasıl ki kötü ve spam içeriklere okuyucuları yönlendirmek sitenize zarar veriyorsa iyiye yönlendirmek de sitenizi algoritmasal olarak geliştiricektir. Arama motorlarında yükselmek kazandığınız linklerle doğrudan ilişkili! Doğru fakat kaliteli içerikle link göndermekle de ilgisi var.

Kaliteli siteler kaliteli siteleri referans gösterir. Bu, yazıya olan güveni artırır ve google ın sizi ödüllendirmesini sağlar.

Eğer link vermek kötü bir şey olsaydı bugün SEO nun önde gelen yazarlarından Neil Patel , iyi olduğu halde kimseyi linklemezdi.

Aşağıda “how to run your first facebook PPC campaign” adlı yazısında örnekleri görebilirsiniz.

Neil-Patel-link

Diğer blogları teşvik eder

Wikipedi, youtube gibi popüler siteleri saymazsak siz bir siteyi mimlediğiniz zaman bu site sahibi de eğer iletişime kapalı bir yazar değilse uygun zamanda size ve başka bloglarıa atıfta bulunacaktır.

Sonuçta bu bir zincir ve pratikte faydası olan bir halka olduğundan kimse dışında kalmak istemeyecektir.

Blog dünyasındaki iletişimi ve popüleritenizi artırır

Farkındalık oluşturmak ve ben de buradayım diyebilmenin en doğru yollarından birisi kategorinizde yer alan bloglara link göndermekten geçiyor.

Takip ettiğiniz ve oldukça faydalandığınız bir blog var. Ve siz de bir yazınızda ondan bahsettiniz. O kişi sosyal medya hesaplarında sizin yazınızı paylaşsa binlerce kişiye yazınızı okutma fırsatını yakalamış olursunuz. Sizinle benzer metriklerde ve konularda yayın hayatına devam eden bloglar da bu çalışmanızın karşılığında elbette size link verecektir.

Blog dünyasında olup da Evren kardeşimizin blogunda yayınladığı internet günlüklerini okumayan yoktur diye tahmin ediyorum. Bu popüleritesini de kaliteli yazılarının yanında diğer blogların kaliteli yazılarını sitesinde ödüllendirmesine bağlamak hiç de yanlış olmayacaktır.

Son Sözler

Dışarıya link vermek için sanırım oldukça iyi nedenlerinizin olduğunu kavramışsınızdır. İyi de peki sen şimdiye kadar kimseye link verdin mi diye aklınızdak geçirmiş olabilirsiniz.

İşte 2016 yılında yazdığım bir yazı : başarılı blog yazarlığı için rehber niteliğinde 7 kaliteli yazı. Burada 7 farklı sitedeki 7 ayrı yazıya link göndermiştim. Göz atabilirsiniz. Farklı farklı yazılarda hiç tereddüt etmeden bu tür örneklere yer verdim.

Küçük bir hatırlatma:

Blogunuzda Ey millet Mim Var!Mim çalışması gibi yazılarla linkleme yapmayın. Bu tam bir çıkarcı çalışması gibi duruyor. Ben sana yaptım hemen sen de bana ver. Kaliteli bir blog olduğundan değil de arkadaş olduğumuzdan yapıyorum izlenimi veriyor.

Söz sizde. Yazılarınızda başka sitelerin yazılarına atıfta bulunuyor musunuz?

Tags

Yorum Gönder

16 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

  1. Kesinlikle katılıyorum..bir çok ayarlara ve kurallara sadık kalalım derken bir link dahi eklemeyi düşünür oldu bloggerlar..oysa biz birbirimizi tutmazsak aramızdaki desteği sürdürmezsek tamamen bencil olup bir linkin hesabını yaparsak blog çevremiz bizden soğur bu durumda Google'da yükselsen hatta çok başarılı olsan bile neye yara bu mutluluğu paylaşacak kimsen yoksa çevrende,değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar haklı bir isyan! Teşekkürler duygularıma tekrar tekrar tercüman olduğunu için.

      Sil
  2. çok güzel ve faydalı bir yazı teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Bende yazılarımda link vermekten çekinmem tabii yine de abartılmaması taraftarıyım. Özellikle reklam tanıtım çalışalarında bazı bloglarda aşırı fazla link çıkışı oluyor bunu doğru bulmuyorum. Diğer taraftan birini tavsiye etmek veya kaynak yazılar için kesinlikle cimrilik yapmadan link çıkışı verilmelidir diye düşünüyorum ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette aşırıya kaçmamak ve doğru sitelere link vermek gerekir. Teşekkürler yorum için

      Sil
  4. İnternet küçük hesapların yaşamasına izin vermeyecek kadar büyük bir platform. Sözünü ettiğiniz endişeleri taşımak sabun köpüğü misali anlık egolar. Kim için nerede yazıyorum diye sorunca çoğulcu yaklaşımın bu işin doğası olduğu açıkça görülür. Google da hem okuyucu hem yazar grubunu iyi tahlil ediyor. Her şeyden önce samimiyetsiz yaklaşım hepimizde var olan sensörleri çalıştırıyor mutlaka..

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Poyraz; blogların birbirlerine bağlantı verme konusunda bu denli ince hesaplar peşinde koştuğunun açıkçası farkında değildim. Uzun yıllardır blog yazmama rağmen teknik konulardan, SEO'dan vesaire pek anlamıyorum. SEO'nun önemli ve gerekli bir şey olduğuna inanıyorum ama içerik oluştururken ne onu ne de Google'un bizden beklediklerini hesaba katmayı akıl edebiliyorum ;) Örneğini verdiğin "internet günlükleri" de içeriği gereği çok fazla yere bağlantı içeren özel bir içerik. Bunun dünyada örneklerinin olduğunu sonradan öğrendim, hatta o tekniğin ismini söylemişlerdi de şimdi hatırlamıyorum ;) Bağlantıların akıllıca kullanılması konusuna şahsım adına dikkat etmediğim için teknik anlamda blogumun bazı değerleri düşük veya olumsuz olabilir. Ama bana kalan 10 yıldan fazla süredir inşa ettiğim içerik, dijital hatıralarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz seni böyle tanıdık, böyle sevdik :) Günlüklerini okumak keyifli.
      Teşekkürler

      Sil
  6. Merhaba Poyraz, ben de bu konuya çok önem veriyorum. Diğer blogların kaliteli yazılarına link vermek hem okuyucularımıza değer vermek anlamına gelirken; hem de Google gözünde değer kazanmamızı sağlıyor.

    Bunların dışında da emek vererek yazılmış bir yazının hakkını vererek blog yazarına destek olmuş oluruz.

    YanıtlaSil
  7. Selam Poyraz, verdiğim backlinkler yüzünden bazı ölçüm araçlarından düşük puan alıyorum. Peki, umurumda mı? Değil :) Google, insan gibi düşünmek için sınırlarını zorlarken, bizlerin de robot gibi düşünme konusunda sınırları zorluyor olmamız anlamsız olur zaten. O yüzden blogger arkadaşlara senin vasıtanla naçizane bir önerim olacak:

    Özgün olun, özgür olun... Hepsi bu kadar

    YanıtlaSil
  8. Poyraz hocamızdan yine güzel bir makale gelmiş okumadan geçmemeklazımdı faydalı bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
  9. Sitenin google de indexlenmesi ve hızlı sonuçlar almak adına link alışverişi yapmak bloggerlar için vazgeçilmez olmalı artık.

    YanıtlaSil
  10. Spor blogu olduğum için bu konuda ciddi sıkıntılarım var. Ön yargı oluyor çoğu arkadaşta.

    http://serdarilefutbol.blogspot.com/

    Ama belki biri sesimi duyar :)

    YanıtlaSil
  11. Bu konuya yer verdiginiz için tşk ederim blog sayfalarını destekleyelim arkadaşlar.

    YanıtlaSil
  12. Madem elimiz titremesin diyoruz link değişelim beraber :) http://www.ayrintiblog.com/

    YanıtlaSil
  13. Kaliteli bloglara link vermek de bir o kadar önemli.

    YanıtlaSil

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !