İşe Yarayan Verimli Ders Çalışma Yöntemleri

Teknojest
3

verimli-ders-calisma-teknikleri

Ödev yapmak için son dakikaya kadar bekleyip daha sonra gece boyunca kahve içerek ayakta kalmaya çalışanlardan mısınız ?

Üzülmeyin! Birazdan okuyacağınız yöntemlerle hem televizyon izlemeye, hem de ders çalışmaya vakit ayırabileceksiniz.

Ödevi zamanında bitirmek ve kendinize zaman ayırabilmek için kısıtlı zamanınızı etkili bir şekilde kullanmalısınız. Peki performansınızı artıracak verimli ders çalışma yöntemleri nelerdir ?

Belki de bu yazıyı okuyacak vaktiniz bile yok :) Fakat 2-3 dakikanızı ayırarak bu yazımı okuyup tamamlarsanız emin olun kendinize değer katacak, size vakit kazandıracak bilgileri almış bir şekilde buradan ayrılacaksınız.

Bildiğiniz gibi psikolojik olarak hepimiz ödev dışında motivasyonumuzu yüksek tutacak çalışmalara ihtiyaç duyarız. Yani sürekli ödev yapmak, okul işleri ile uğraşmak fıtratımız gereği yapamayacağımız bir şey. O yüzden ölçülü bir şekilde hem eğlenmek hem de görevlerimizi yapmak durumundayız. Bunun için kısıtlı zamanımızı verimli kullanmamız gerekiyor.

Peki ders çalışmamızı engelleyen sebepler neler ?

“Unutma, bir şeyin yapılamaz olduğunu düşünerek uyursan, başkasının o şeyi yaparken çıkardığı gürültüyle uyanırsın.”

Televizyon Bağımlılığı

Her şeyin aşırısı zarar verdiği gibi televizyonun da aşırı bir şekilde izlenmesi sizi önemli çalışmalarınızdan alı koyabilir. Çok sevdiğiniz bir dizi ya da fanatiği olduğunuz bir takımın maçı olabilir.

Günlük olarak 1-2 saatlik kullanımın standart olarak sizi etkileyeceğini sanmıyorum. Plan dahiline alırsanız ders yaparken aklınız sürekli orda kalmaz.

Eğer derslerinizi yetiştiremeyecek durumundaysanız bildiğiniz gibi tüm dizi ve filmlerin tekrarını internette bulabilirsiniz. O yüzden saati saatine takip etmek zorunda değilsiniz!

İnternet bağımlılığı

sosyal-medya-bagimlisi

Maalesef günümüzde artık televizyon yerine internet kullanımı daha çok olmaya başladı. Evet internet her an bizimle ve faydalarını da inkar edecek değiliz. Fakat özellikle sosyal medya kullanımı sizi zaman olarak sıkıntıya düşürebilir.

Neler yaşanıyor geri mi kalayım ?

Elbette hayır ! Sadece kafa olarak daha yorgun hissettiğiniz bir anı tercih edin. Zihninizin yerinde ve parlak olduğu bir anda ders yapmak varken facebook ve twitter da takılmayın .

  • Okula telefon götürüyorsanız teneffüslerde
  • Servisle gidip geliyorsanız yol esnasında

Sosyal medya takip işlemlerinizi halledebilirsiniz

Bunun yanında ders çalışma anında muhakkak telefon bildirimlerinizi kapatın.

►► Onur belgesi nasıl alınır kimlere verilir

Davetsiz misafirler

Bu hayatı değişmez bir parçası. Akşam ders çalışırım diye tahmin ettiğiniz anda misafiriniz gelmiş olabilir. Sinirlenmeye gerek yok. Eğitim önemli bir iş ve size gelen kişiler de bunun farkındalar. O yüzden küçük bir sohbetten sonra izin istemek ayıp değil.

Akran olduğum arkadaşım gelmiş, şimdi ders mi çalışayım ?

Zaman zaman bu durum sizi zorda bırakabiliyor, anlıyorum. Böyle bir durumda tercihlerinizi doğru kullanırsanız kötü etkilenmiş olmazsınız . Mesela

  • Yardım edilebilecek bir durum varsa size yardım etmesini isteyin.
  • Ödevin önemli bir kısmını yapıp, sonrası için 1 saat ona zaman ayırın.

 

Peki tüm bu ihtimallere karşı ders çalışmamızı nasıl verimli hale getirebiliriz ?Bir başka deyişle verimli ders çalışma yolları nelerdir ona bakalım:

 

1 - Ödevi iyi tanımlayın

Öğrencilerin en büyük hatası, ödevi alırken kafasında şekillendirmeden hemen tamam, tamam şeklinde değerlendirmesi. Kimi zaman öğretmenler ödevleri son anlarda veriyorlar. Ödevi almanın hayal kırıklığını yaşayan öğrenciler de =) ne yapacağını kafasında şekillendirmeden öğretmenin arkasından el sallıyor.

Size tavsiyem :

  • Ödevi aldığınız anda ne yapacağınızı, nereden, kimden yardım alacağınızı kafanızda şekillendirin. Evde ödeve başlarken nereden başlasam sorusunun yanıtını aramak için vakit kaybetmezsiniz.
  • Bu da olacak mı, eklenecek mi, getirilecek mi sorularını, teslim tarihini hemen öğretmeninize sorun.

Ve hemen bunları not edin ! Çünkü birazdan başka derste alacağınız notlar, ödevler bir öncekini unutturabilir.

►► Okula dilekçe nasıl yazılır

2 - Plan yapın

Ders programınız belli, ödev teslim süresi belli, sınav tarihleri belli, TV deki maç ve dizilerin yayın tarihleri belli. Aslında tek belirsiz olan şey sizin ne yapacağınız =).

Kızmayın bana, çoğu öğrenci kardeşimiz rüzgarda savrulan yaprak gibi bilinçsiz bir şekilde ders çalışmaya çalışıyor !

Telefonunuza hatırlatma şeklinde ekleme yapabilir ya da küçük bir not defteri ile haftalık planınızı yapabilirsiniz. Bu sizi “bebe” yapmaz, “inek” hiç yapmaz. Herkesin gıpta ettiği başarılı öğrenci yapar.

Muhakkak ödev ya da sınav çalışmanızı bir gün öncesinde bitirecek şekilde plan yapın. Son gün size aklınızdakileri sorma ve grup çalışması yapmak için imkan versin.

“Büyük insan olmadan büyük işler başarılamaz. İnsanı büyük yapan kendi azmi ve sebatıdır.”

Charles De Gaulle

3 - Organize olun

Frustrated Student

Prensibimiz iş zamanında iş, eğlence zamanında eğlence olmalı. Bunun için hangi dersi çalışacaksanız o derse ait materyalleri yanınıza alın.

  • Sürekli kitap, defter alma işi için çalışma yerinizi terk etmek, konsantrasyonunuzun bozulmasına neden olur.
  • Çalışacağınız oda dağınık ve düzensiz olmasın.
  • Sesten uzaklaşmaya çalışın. Bunun yanında telefon bildirimlerini de kapatın ya da sessize alın.
  • Yatarak ders çalışmayın !

4 - Önceliklerinizi belirleyin

Ev ödevlerinizi kategorilere ayırmak için kendinize öncelik belirleyin. Her ödev aynı zorlukta olmayacak ve aynı çabayı her ödev için göstermeyeceksiniz.

Yüksek öncelik : En yakın tarihte tamamlanması gereken çalışmadır. Aynı zamanda zorluk derecesi yüksek uğraş gerektiren ödevleri de bu kategoride toplayabilirsiniz.

Orta öncelik : Daha geniş zamanda tamamlanması gereken çalışmalardır. Bu tip çalışmaları kısım kısım ayırarak zamana ayırıp çalışabilirsiniz.

Düşük öncelik : Yapılması oldukça kolay işlerdir. Bunları biraz daha kendiniz yorgun hissettiğiniz zaman yapabilirsiniz.

Önceliklerinizi belirlerken ara ara mola vereceğinizi ve çalışmanın beklediğiniz gibi olmama ihtimalini göz önünde tutun.

5 - Rutininiz Olsun

Verimli ders çalışma programı nasıl yapılır diye aklınızdan geçiyorsa hemen söyleyim genel geçer kurallar hariç herkersin çalışma şekli farklı olacağından işin büyük kısmı sizde bitiyor. Her zaman kişiye özel çalışma şeklini benimsemişimdir. Kendinize çalışma prensibi belirleyin. Eğer kısa çalışmadan hoşlanıyorsanız sık sık ara verin. Ya da ben bir kitaba başladım mı bitirmem gerekir diyorsanız daha uzun sürede ara verin. Bir şeyler atıştırmak hoşunuza gidiyorsa onu yapın.

Eğer ödeviniz yoksa yine aynı saatte notları gözden geçirin. Bu sizin ev ödevlerini yaşamınızın bir parçası haline getirmenizde yardımcı olur.

►► Öğrencileri üzen klasik öğretmen cümleleri

Son Sözler

Sağlıklı, zinde ve mutlu bir öğrenci her zaman derslerinde yüksek performans sergileyecektir. Bu yüzden yukarıdakilere ilaveten kendinize iyi bakmayı, hayata barışık olmayı, sorunların her zaman var olacağını unutmamak gerekir. Hiçbir zafere çiçekli yoldan gidilmez.

Verimli ders çalışma teknikleri ile öğrencilik yıllarımda uyguladıklarım bunlar. Peki siz hangi yöntemin daha verimli olduğunu düşünüyorsunuz ? İlaveten yapmış olduğunuz teknikleri paylaşır mısınız ?

Kimse geçmişe gidip, yeni bir başlangıç yapamaz; ama bugün başlayıp yeni bir son yazabilir.
Tags

Yorum Gönder

3 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

  1. Hikaye anlatmadan somut çözümler vermişsiniz. Başarılı bir yazı. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Rutininizin olması gerçekten önemli. Alışkanlık haline gelmesi sizin onu benimsemenizde ve sevmenizde yardımcı oluyor. Ben mesela o gün dersim olmasa da kitap okuma gibi aktivitelerle vakit geçiriyorum. Teşekkürler yazı için

    YanıtlaSil
  3. En büyük hatam ödevi hep son güne bırakmak oluyor. Sonrada elim ayağıma dolanıyor ve öyle kalakalıyorum.

    YanıtlaSil

Yazı hakkındaki görüşleriniz sizden sonrakiler için önemli olacaktır.

Yorum Gönder
>
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !